Skip to main content

Wingårdh vinnare i arkitekttävling för Liljevalchs konsthall

Pressmeddelande   •   Feb 27, 2014 10:17 CET

Folkpartiet i Stockholms stadshus

Madeleine Sjöstedt (FP)
kultur- och fastighetsborgarråd

Ulrika Frändén
pressansvarig
076-122 93 97


Wingårdh vinnare i arkitekttävling för Liljevalchs konsthall

Wingårdh Arkitektkontor AB, genom Gert Wingårdh och Ingegerd Råman, har vunnit Stockholm stads arkitekttävling för en tillbyggnad av Liljevalchs konsthall.

– Med en tillbyggnad i världsklass har Liljevalchs klivit in i ett nytt århundrade. Hundra år efter att Liljevalchs invigdes gör vi nu ett mycket fint tillägg till konsthallen. Den uttrycker både vår egen tid och respekterar den mycket vackra byggnad som Liljevalchs är. Jag är stolt att företräda en stad som satsar så stort på kulturen, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

– Tillbyggnaden gör att Liljevalchs konsthall kan ha fler utställningar och utöka öppettiderna. Stockholmarna kommer helt enkelt att få möta mer konst i sin alldeles egna konsthall, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

Juryns motivering lyder:

Ett förslag som med ett lätt och lekfullt uttryck anknyter till Liljevalchs folkliga anda. Tillbyggnaden har skickligt utförda ljusinsläpp till de stora utställningshallarna och gör det möjligt att variera utställningar flexibelt och varierat. Juryn ser ett lyckat samarbete mellan konstnär och arkitekt i den särpräglad fasadlösning som bryter dagsljuset i olika toner. Den lovar en vacker, glittrande och varierad färgsättning. Fasadens karaktär av snillrik lekfullhet och hantverk stämmer väl överens med Liljevalchs tradition.

Två hedersomnämnande gavs till Gipp/Nordfjell/Nordgren för bidraget Avtryck samt till Snøhetta/Sannes/Nilsson för bidraget Grace.

Fakta:

Följande arkitektteam har deltagit i tävlingen:

SNØHETTA – J ORUNN SANNES - GREGER ULF NILSSON

WINGÅRDHS - INGEGERD RÅMAN – CLAES SÖDERQVIST - PETTER HAUFFMAN

LUNDGARD & TRANBERG – CHARLOTTE SABROE - FINN REINBOTHE

KENGO KUMA & ASS – BELATCHEWARK – SWECO - ULRIKA WÄRMLING

PETRA GIPP - ULF NORDFJELL - SUNE NORDGREN

Juryn har bestått av Juan Copovi-Mena (ordförande), Pontus Werlinder, Mårten Castenfors, Karolina Keyzer, Pia Krenzler, Carmen Izquierdo och Lucas Thiel.

Syftet med tävlingen har varit att ta fram ett förslag till utformning av en tillbyggnad på konsthallen med stark egen identitet och respektfullt förhållningssätt till den befintliga byggnaden. Tillbyggnaden ska höja standarden och utöka utställningsmöjligheterna totalt sett i konsthallen. Syftet är också att finna ett förhållningssätt till kringliggande miljöer på Södra Djurgården som har starka rekreationsvärden och ett stort antal besökare. Den nya tillbyggnaden beräknas vara klar våren 2017.

Mer info om det vinnande bidraget finns i bifogad fil.


Bifogade filer

PDF-dokument