Skip to content
IT-integration: Tre trender som formar 2025

News -

IT-integration: Tre trender som formar 2025

I takt med att digitalisering och automatisering fortsätter att öka blir IT-integration en allt viktigare fråga för företag och organisationer. Effektiv integration handlar inte bara om att koppla samman system utan också om att skapa flexibla och framtidssäkra informationsflöden.

Under 2025 ser vi flera trender som kommer att påverka integrationslandskapet både i Sverige och globalt. Stefan Jörkander, vd för Connect Companies och expert inom systemintegration, delar med sig av tre spaningar.

  • Standardisering och automatisering av affärskommunikation
    En av de tydligaste trenderna inom IT-integration är den ökade standardiseringen av affärskommunikation. I Sverige och Europa drivs utvecklingen i stor utsträckning av Peppol, en internationell standard för elektroniska affärsdokument.

    – Allt fler organisationer anpassar sig till Peppol och liknande formatstandarder för att effektivisera datautbyte. Det minskar komplexiteten i integrationsprojekten och gör det enklare att hantera affärsdokument som fakturor och beställningar på ett enhetligt sätt, säger Stefan Jörkander.

    Standardiserade format, i kombination med automatiserade integrationsflöden, gör att processer som tidigare krävde manuell hantering nu kan utföras helt automatiskt. Det leder till effektivare affärsprocesser och färre fel.
  • API-ekonomi och ökad användning av REST och JSON
    Den andra stora trenden handlar om API-ekonomins fortsatta tillväxt. Företag och organisationer använder i allt högre grad API:er för att skapa flexibla och skalbara integrationer mellan system. REST-baserade API:er och format som JSON blir standardvalet för moderna integrationer.

    – Företag efterfrågar allt oftare integrationslösningar som bygger på REST och JSON för att skapa mer dynamiska och lättanpassade systemflöden. Jämfört med traditionella integrationsmodeller gör API-baserade integrationer det möjligt att snabbt koppla samman nya system utan tunga och kostsamma utvecklingsprojekt, förklarar Jörkander.

    Denna trend ser vi både i Sverige och globalt, där API-driven integration blir ett sätt för företag att skapa nya digitala tjänster och snabbare anpassa sig till marknadsförändringar.
  • Integrationsmotorer och plattformar som nav i IT-strategin
    Den tredje trenden är att fler företag ser integrationsmotorer som en strategisk investering.

    I stället för att bygga punkt-till-punkt-integrationer väljer organisationer att implementera integrationsplattformar som kan hantera flera systemflöden samtidigt. Det här minskar komplexiteten och skapar en mer hållbar integrationsarkitektur.

    – Allt fler företag inser att en integrationsmotor som Blue Integrator kan fungera som en central hub för alla systemflöden. Det ger en mer överskådlig och hanterbar integrationsstruktur och möjliggör snabbare anpassningar när verksamheten växer eller förändras, säger Stefan Jörkander.

    Att samla integrationerna i en plattform gör det också enklare att hantera säkerhet, prestanda och skalbarhet – faktorer som blir allt viktigare i en tid då datamängderna ökar och verksamheter får allt högre krav på tillförlitlighet och snabbhet.

En flexibel integrationsstrategi för framtiden
Under 2025 ser vi tydligt att framtiden för IT-integration handlar om standardisering, API-driven kommunikation och integrationsmotorer som centraliserade nav. Företag som anammar dessa trender kommer att kunna hantera sina IT-miljöer mer effektivt, minska kostnader och samtidigt skapa bättre förutsättningar för innovation och tillväxt.

En tydlig del av utvecklingen är också att fler företag väljer att flytta sina integrationslösningar till molnet istället för att enbart förlita sig på on-prem-lösningar med lokalt installerade integrationsmotorer. Samtidigt är det viktigt att förstå att en hybridstrategi ofta är den bästa lösningen – där on-prem och molnet kan samverka för att skapa både flexibilitet och kontroll.

Vid en övergång till molnbaserade integrationer behöver företag även ta hänsyn till de långsiktiga kostnaderna. Många större plattformar kan vid första anblick verka kostnadseffektiva, men när de väl är i drift kan licenskostnader, transaktionsavgifter och skalbarhetsbehov göra dem betydligt dyrare än förväntat. Att välja rätt integrationsstrategi handlar därför inte bara om teknik, utan också om att förstå den totala ägandekostnaden över tid.

– För att vara konkurrenskraftig i en alltmer digitaliserad värld behöver företag satsa på långsiktiga integrationsstrategier. Genom att bygga en flexibel och standardiserad integrationsarkitektur lägger man grunden för framtidens affärsutveckling, avslutar Stefan Jörkander.

Stefan Jörkander, vd för Connect Companies och integrationsexpert.

Related links

Topics

Categories

Contacts

Related content

  • Ny integrationslösning skapar effektiva informationsflöden hos Dahlbergs

    Ny integrationslösning skapar effektiva informationsflöden hos Dahlbergs

    Dahlbergs slakteri har i nära samarbete med Connect Companies infört en ny integrationslösning som skapar ett bättre och mer effektivt elektroniskt flöde, från order till faktura. Den nya lösningen som bygger på integrationsmotorn Blue Integrator kommer även att göra affärssystemet Garps databas mer tillgänglig för Dahlbergs BI-verktyg.

  • Från vänster: Pontus Timonen och Max Vinestock

    Connect Companies stärker laget med två nya talanger inom integration och systemutveckling

    För att möta den fortsatt höga efterfrågan på smarta integrationslösningar har Connect Companies rekryterat två nya systemutvecklare, Max Vinestock och Pontus Timonen. Båda kommer att arbeta med företagets integrationsplattformar, däribland Blue Integrator och CAIE, för att hjälpa kunder effektivisera sina informationsflöden och IT-strukturer.

  • Hållbar IT: Så minskar en modern integrationsplattform klimatavtrycket – fem tips

    Hållbar IT: Så minskar en modern integrationsplattform klimatavtrycket – fem tips

    En modern integrationsplattform kan i det sammanhanget spela en avgörande roll i att effektivisera verksamheten och samtidigt minska dess klimatavtryck. Genom att automatisera och optimera processer kan företag minska energiförbrukning, transportbehov och onödiga utsläpp. Den här artikeln ger fem konkreta exempel på hur en modern integrationslösning kan bidra till en mer hållbar verksamhet.

  • Smart integration – en underskattad del i säkerhetsarbetet

    Smart integration – en underskattad del i säkerhetsarbetet

    I digitalt landskap är IT-säkerhet en central fråga för företag och organisationer. Cyberbrott, exempelvis ransomware-attacker, har ökat markant och orsakar stora ekonomiska förluster för svenska företag. En ofta förbisedd men viktig komponent i säkerhetsarbetet är integrationen av IT-system. Genom smart integration kan företag minska sårbarheter och stärka sitt försvar mot cyberhot.

  • Därför ska du välja en nära IT-leverantör

    Därför ska du välja en nära IT-leverantör

    I dag står många svenska företag inför valet mellan att samarbeta med en lokal IT-partner eller en global jätte. Samtidigt ser vi hur en nära partner innebär en rad fördelar som kan vara avgörande för verksamhetens stabilitet och utveckling. Stefan Jörkander, vd för Connect Companies i Svenljunga, ger konkreta exempel på fördelarna med en nära IT-partner.

  • IT-projekt som drar ut på tiden och kostar mer än planerat är tyvärr en verklighet för många företag.

    Därför spårar IT-projekt ofta ur – och hur en smart integrationslösning kan minska risken

    IT-projekt har en välkänd tendens att växa bortom sin ursprungliga plan, överskrida budgetar och i värsta fall helt haverera. Oförutsedda integrationsproblem, oflexibla system och bristande planering leder ofta till att både tidsramar och budgetar spricker. Men med rätt integrationslösning kan företag minska risken för att det blir ett svart hål av kostnader och frustration.