Skip to content
A Mondelēz tovább bővíti fenntartható búzatermesztési programját Magyarországon

Tisková zpráva -

A Mondelēz tovább bővíti fenntartható búzatermesztési programját Magyarországon

  • Az egyik legkedveltebb hazai kekszmárka, a Győri Édes is Harmony búzából készül
  • A Mondelēz készen áll arra, hogy 2022 év végéig minden keksztermékéhez a Harmony Program termesztési gyakorlatainak megfelelően biztosítsa a búzát

A Mondelēz International nagyot lépett előre, hogy vállalásának megfelelően 2022 végéig minden európai kekszmárkája a Harmony program keretében termelt búzából készüljön. 2021-ben a vállalat már az Európában gyártott kekszeinek 91 százalékához használt a fenntartható búzatermesztési programja keretében előállított alapanyagot. Idén év végére az összes Magyarországon gyártott keksz esetében ez lesz a bevett gyakorlat, beleértve a magyarok egyik legkedveltebb kekszmárkájaként ismert Győri Édes termékeket, valamint a Pilóta, Háztartási és Albert kekszeket.

A több mint 10 évvel ezelőtt, Franciaországban létrehozott Harmony Program a biológiai sokféleséget és a helyes környezetvédelmi gyakorlatokat támogatja az európai búzatermesztésben. A kezdeményezés a helyi gazdálkodókkal kötött partnerségre épül, akik földrajzilag a lehető legközelebb találhatók a kekszgyárakhoz, és prémiumot kapnak, amennyiben megfelelnek a követendő gyakorlatokat összefoglaló Harmony Programban szereplő szigorú fenntarthatósági feltételeknek. A gazdálkodóknak minimalizálniuk kell a környezeti terhelést, így mérsékelni a növényvédőszerek és a műtrágya használatát, megőrizni a vizek és a talaj természetes állapotát, valamint biztosítaniuk kell a biológiai sokféleséget.

A Harmony fejlődése

A Harmony Programban mára több mint 1500 gazda és 18 malom vesz részt Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban és Spanyolországban. Hazánkban 2019-ben vetettek először Harmony búzát, amelyet 2020 júliusában takarítottak be.

„A világ legnagyobb kekszgyártójaként felelősséggel tartozunk a bolygónk és a természet védelméért, valamint a természeti erőforrások és a biodiverzitás megőrzéséért, amit vállalati jelmondatunk a „Snacking made right” is tükröz. A legmegfelelőbb termékeket a legmegfelelőbb pillanatokhoz, a legmegfelelőbb módon készítjük el. A Harmony Program további bővítése a teljes magyarországi kekszgyártásunkat érinti, ami ügyfeleink és fogyasztóink számára jól mutatja elkötelezettségünket a minőségi és egyben fenntartható módon előállított termékek iránt. Büszke vagyok rá, hogy székesfehérvári üzemünkben készülő keksztermékeink európai ambícióinknak megfelelően egyre nagyobb arányban Harmony búzából készülnek, és ehhez most a Győri Édes, Magyarország egyik legkedveltebb keksze is csatlakozott.” – mondta Mayer Gábor, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezetője.

Gazdagodó biológiai sokféleség

A 35 fenntartható búzatermesztési gyakorlatot összefoglaló Harmony Programot a Mondelēz International nonprofit szervezetekkel, mezőgazdasági és környezetvédelmi szakemberekkel, valamint termelőkkel együtt fejlesztette ki. A Harmony Programban részt vevő gazdáknak biztosítaniuk kell a biológiai sokféleséget, és földjeik 3 százalékának virágos rétként a beporzókat kell táplálniuk, hiszen az ő megóvásuk kulcsfontosságú az élelmiszer termelés és az ökoszisztémánk fenntartásának érdekében. A program által létrehozott ökológiai élőhelyek tökéletes környezetet és táplálékot biztosítanak az élősködők elleni küzdelemben kulcsfontosságú rovarok számára is. A gazdagabb biológiai sokféleség pedig egyúttal életképesebb és ellenállóbb környezetet eredményez.

A szakértők számtalan adaton és mérőszámon keresztül rendszeresen vizsgálják, hogy a gazdálkodók betartják-e a Program előírásait. Minden évben a malmok és a silók 100 százalékát, illetve a gazdák 10 százalékát auditálják, így 2021-ben legutóbb összesen 310 auditot végeztek. Mezőgazdasági-környezetvédelmi mutatószámok mentén a gazdálkodási gyakorlatok környezeti hatását is mérik, ezek között szerepel például a nitrogénegyensúly, az üvegházhatású gázok kibocsátása vagy a vizek eutrofizációja. A biodiverzitás védelme érdekében nyomon követik a beporzó populációkat, valamint a lepkefajokat és a méhlegelők kiterjedését is. 2021-ben a Harmony Programban résztvevő partnerek 1810 hektár védett földterülettel járultak hozzá a biológiai sokféleség növeléséhez Európában.

„Azért léptem be a Harmony Programba, mert a természet védelme kiemelten fontos számomra, és máris sok hasznos dolgot tanultam. Büszke vagyok rá, hogy kiváló minőségű és fenntartható módon előállított alapanyaggal járulhatok hozzá olyan termékek előállításához, mint a közkedvelt Győri Édes” – mondta Szalai András, a Rábca Agártechnika Kft tulajdonosa.

„A Goodmills 2019-ben csatlakozott a Harmony programhoz. Több tucat gazdával dolgozunk együtt, akik mind nagyszerű lehetőséget látnak a Mondelēz által kezdeményezett, fenntartható búzatermesztésben. Ebben pedig nem csupán a szigorú megfelelőségi követelmények teljesítése esetén járó prémiumnak van szerepe, hanem annak is, hogy ők is kivehetik a részüket a fogyasztók által kedvelt kekszek fenntarthatóbb gyártásából. Mi is ezért léptünk partnerségre a vállalattal: szeretnénk, ha együtt védenénk a természetet és őriznénk meg a biológiai sokféleséget a jövő generációi számára” – fejtette ki Halasi Tibor, a Goodmills Magyarország Kft. minőségbiztosítási vezetője.

A program folytatásaként a Mondelēz International a Harmony szállítói lánc mentén szeretne minél nagyobb mértékben hozzájárulni a 2050-re tervezett nettó zéró kibocsátás eléréséhez, valamint biztosítani, hogy a vállalat továbbra is vezető szerepet vállal az európai biodiverzitás megőrzésében az éves Snacking Made Right riportbankiemelt célkitűzésekkel összhangban.

További információt a Harmony program weboldalán talál: https://harmony.info/hu-hu

Gabor Mayer, Managing Director of Mondelez Hungaria
        Gabor Mayer, Managing Director of Mondelez Hungaria 
Tibor Halasi, Quality Insurance Director of Goodmills Hungary
         Tibor Halasi, Quality Insurance Director of Goodmills Hungary
András Szalai, Owner of Rábca Agrártechnika, farmer
         András Szalai, Owner of Rábca Agrártechnika, farmer

Témata

Značky


CZ: Společnosti Mondelez Czech Republic s.r.o. a Mondelez Slovakia s.r.o. jsou součástí skupiny společností Mondelēz International, která je jedním z největších výrobců cukrovinek a pečených produktů na světě. Zaměstnává 80 tisíc lidí a umožňuje spotřebitelům ve více než 150 zemích světa vychutnávat snacky správným způsobem. Mezi její nejznámější globální značky patří čokolády Milka, Cadbury a Toblerone, sušenky Oreo a LU a bonbóny a žvýkačky Halls a Trident. Do portfolia produktů na českém a slovenském trhu patří také značky Opavia Zlaté, BeBe Dobré ráno, Brumík, Fidorka, Figaro, Kolonáda, Miňonky, Tatranky či TUC. V České republice a na Slovensku naše společnost působí od roku 1992. Ve čtyřech továrnách, dvou obchodních jednotkách a centru sdílených služeb zaměstnává téměř 2,5 tisíce lidí a obchodní zastoupení firmy zde prodává okolo 500 produktů pod 16 značkami. Více na www.mondelezinternational.com, www.facebook.com/mondelezinternational a www.twitter.com/MDLZ.

Kontakty pro média

Jiří Šebek

Jiří Šebek

Kontakt pro média Corporate & Government Affairs Manager Czech Republic/ Slovakia/ Hungary +420 702 932 937

Mondelez Czech Republic, Mondelez Slovakia a Mondelez Hungária jsou součástí skupiny společností Mondelēz International, která je jedním z největších výrobců cukrovinek a pečených produktů na světě.

Mondelēz International působí v České republice a na Slovensku od roku 1992. Ve čtyřech továrnách, dvou obchodních jednotkách a centru sdílených služeb zaměstnává téměř 2,5 tisíce lidí a obchodní zastoupení firmy zde prodává okolo 500 produktů pod 16 značkami.