Skip to content
Továrna Mondelez v Bratislavě
Továrna Mondelez v Bratislavě

Tisková zpráva -

Čokoládovňa Mondelēz v Bratislave oslavuje 125 rokov

  • Spoločnosť Mondelēz International investovala do bratislavskej továrne od jej akvizície v roku 1992 celkovo viac ako 100 miliónov eur
  • Zásobuje čokoládovou hmotou 14 výrobných závodov koncernu po celej západnej Európe
  • Objem produkcie dosiahol 50 tisíc ton čokoládovej hmoty a čokoládových výrobkov ročne
  • Čokoláda predstavuje 13 percent z celkového vývozu potravinových výrobkov Slovenska do zahraničia
  • Verejnosť si továreň Mondelēz International na Račianskej ulici v Bratislave spája najmä so značkou Figaro
  • História továrne siaha do cisárskeho Rakúsko-Uhorska

Bratislava, 19. novembra 2021 – Len 25 kilogramov cukroviniek. Toľko sa v bratislavskej továrni vyrobilo v roku 1896 za jeden deň. V súčasnosti je to neporovnateľne viac - až 100 ton denne. Okrem tradičných produktov značky Figaro a známych bonboniér Tatiana ide predovšetkým o produkty značiek Milka, Cadbury, Cote d'Or, Šport, Marabou a Suchard.

"S 500 kolegami v bratislavskej továrni tento rok oslavujeme 125 rokov od založenia továrne rodinou Stollverck," uviedol Miroslav Lörincz, riaditeľ továrne. "Celkovo Mondelēz International v Bratislave investoval do rozvoja výroby a inovácií viac ako 100 miliónov eur. Okrem sortimentu, strojov či výrobných postupov sa najviac zmenil prístup k výrobe z pohľadu šetrnosti k životnému prostrediu, kvalite a bezpečnosti. V Bratislave vyrábame veľké objemy čokolády pre export a ďalšie spracovanie, ale vyrábame tu aj cukrovinky, tabuľkové čokolády či pralinky. Takto široké zameranie má v Európe len niekoľko tovární na výrobu čokolády."

V rámci koncernu vyváža bratislavská továreň čokoládu do 14 ďalších výrobných závodov napríklad v Nemecku, Rakúsku či Českej republike.

Objem produkcie z roka na rok rastie

„Tento rok sme zvýšili kapacitu linky určenej na produkciu čokoládovej hmoty vďaka investícii 4,5 milióna eur,“ dodal Lörincz. V roku 2020 dosiahla fabrika historický rekord v objeme produkcie.

Fabrika Figaro v Bratislave spĺňa najprísnejšie kritéria z oblasti bezpečnosti a kvality potravín, je držiteľom ISO certifikátov a zároveň sa nachádza v druhej fáze aplikácie metodológie manažérskeho riadenia Lean Six Sigma určeného na zvýšenie bezpečnosti, kvality, výkonnosti a zákazníckej spokojnosti pri súčasnom znížení nákladov.

Nová murálna maľba

Bratislavská továreň spoločnosti Mondelez International si aktuálne výročie pripomína veľkou murálnou maľbou, ktorá zdobí fasádu jednej z budov v ulici Račianská. „Hlavným zámerom návrhu maľby fasády Figara bol vizuál odkazujúci na dlhú históriu továrne. Motív pre nás navrhla umelecká skupina Artattack. Rozmery tejto murálnej maľby sú 12 x 8 metrov, čo reflektuje veľkosť a význam nášho jubilea,“ uzatvoril riaditeľ továrne Miroslav Lörincz.




Témata

Značky


CZ: Společnosti Mondelez Czech Republic s.r.o. a Mondelez Slovakia s.r.o. jsou součástí skupiny společností Mondelēz International, která je jedním z největších výrobců cukrovinek a pečených produktů na světě. Zaměstnává 80 tisíc lidí a umožňuje spotřebitelům ve více než 150 zemích světa vychutnávat snacky správným způsobem. Mezi její nejznámější globální značky patří čokolády Milka, Cadbury a Toblerone, sušenky Oreo a LU a bonbóny a žvýkačky Halls a Trident. Do portfolia produktů na českém a slovenském trhu patří také značky Opavia Zlaté, BeBe Dobré ráno, Brumík, Fidorka, Figaro, Kolonáda, Miňonky, Tatranky či TUC. V České republice a na Slovensku naše společnost působí od roku 1992. Ve čtyřech továrnách, dvou obchodních jednotkách a centru sdílených služeb zaměstnává téměř 2,5 tisíce lidí a obchodní zastoupení firmy zde prodává okolo 500 produktů pod 16 značkami. Více na www.mondelezinternational.com, www.facebook.com/mondelezinternational a www.twitter.com/MDLZ.

Kontakty pro média

Jiří Šebek

Jiří Šebek

Kontakt pro média Corporate & Government Affairs Manager Czech Republic/ Slovakia/ Hungary +420 702 932 937

Mondelez Czech Republic, Mondelez Slovakia a Mondelez Hungária jsou součástí skupiny společností Mondelēz International, která je jedním z největších výrobců cukrovinek a pečených produktů na světě.

Mondelēz International působí v České republice a na Slovensku od roku 1992. Ve čtyřech továrnách, dvou obchodních jednotkách a centru sdílených služeb zaměstnává téměř 2,5 tisíce lidí a obchodní zastoupení firmy zde prodává okolo 500 produktů pod 16 značkami.