Americký velvyslanec Bijan Sabet, generální ředitelka Mondelēz pro Čechy, Slovensko a Maďarsko, ředitel výrobního klastru Mondelēz v Česku a primátor Opavy Tomáš Navrátil před továrnou v Opavě-Vávrovicích

Velvyslanec Bijan Sabet na návštěvě Opavy

Americký velvyslanec Bijan Sabet započal svou pracovní cestu po Moravskoslezském kraji zastávkou v Opavě, kde navštívil výrobní závod společnosti Mondelēz International (NASDAQ: MDLZ). Při této příležitosti se sešel i s opavským primátorem Tomášem Navrátilem a podpořil návrh závodu na pojmenování části ulice v průmyslové zóně v Opavě-Vávrovicích na ulici Oreo.

„Rád bych popřál vše nejlepší Opavě a jejím obyvatelům k letošním oslavám 800. výročí města. Jsem hrdý na to, že Opava má v americké firmě Mondelēz tak silného partnera. Dlouhá tradice pekařského průmyslu Opavy podpořená americkou investicí je základem trvalé prosperity obyvatel regionu,“ uvedl americký velvyslanec Bijan Sabet s odkazem na loňské oznámení investice 1,5 miliardy korun do moderní high-tech linky na sušenky Oreo, které patří mezi nejoblíbenější sušenky na světě.

„Jsme továrnou budoucnosti, která vychází ze silné lokální tradice potravinářského průmyslu na Opavsku. Většina naší produkce je určena na vývoz především v rámci Evropy, ale naši zaměstnanci s velkou hrdostí pečou i tradiční domácí dobroty, kde má jedinečné postavení Fidorka,“ řekl Emmanuel Chilaud, ředitel výrobního klastru společnosti Mondelēz v Česku. Jménem výrobního závodu se Chilaud obrátil na vedení Opavy s návrhem, aby jedna z budoucích nových ulic města byla pojmenována po Amálii Fiedorové a část ulice v průmyslové zóně před továrnou změnila název na ulici Oreo. „Líbí se mi oba návrhy, které spojují historii s budoucností, a předložím je orgánům města k projednání. Spolupráce s úspěšnými podniky je základem naší strategie pro hospodářský a společenský růst Opavy,“ uvedl primátor Opavy Tomáš Navrátil.

Proč byly navrženy ulice Oreo a ulice Amálie Fiedorové

Amálie Fiedorová (1816–1896) je považována za zakladatelku tradice pečení oplatek rodiny Fiedorů v Opavě, která úspěšně svou živnost po další generace rozvíjela až do vybudování moderního potravinářského komplexu v roce 1924. V rozvoji pekařského podnikání Fiedorů hrály vždy velmi důležitou roli ženy, ať již šlo o Amálii a její dceru Marii, nebo později i snachu Marii (roz. Wallkovou) a v další generaci Christinu Fiedorovou (roz. Jelínkovou), která byla za první republiky majitelkou firmy Theodor Fiedor. I v opavském závodě Mondelēz International dnes ženy významným způsobem rozhodují o jeho o jeho dalším rozvoji.

Celosvětová obliba sušenek Oreo dnes představuje kulturní fenomén především mladé generace, který bude díky nové investici do třetí Oreo linky výrazně spojen s Opavou. V americkém velkoměstě New York byla přejmenována část Západní 15. ulice mezi 9. a 10. avenue na ulici Oreo. Jde o místo, kde se původně na počátku 20. století sušenky Oreo začaly péct. Opava by tak byla symbolicky propojena s New Yorkem, minulost Orea s jeho budoucností. Změna názvu části ulice K Celnici by se týkala jen závodu Mondelēz, který by uhradil veškeré náklady s tím spojené.

O společnosti Mondelēz International

Společnost Mondelēz International, Inc. (Nasdaq: MDLZ) umožňuje lidem „snackovat“ správným způsobem ve více než 150 zemích po celém světě. S čistými výnosy ve výši přibližně 36 miliard USD v roce 2023 utváří MDLZ budoucnost snackingu s ikonickými globálními a regionálními značkami, jako jsou sušenky a pečené pochoutky Oreo, Rity, LU, Clif Bar a Tate’s Bake shop a čokoláda Cadbury Dairy Milk, Milka a Toblerone. Společnost Mondelēz International je součástí indexů Standard and Poor’s 500, Nasdaq 100 a Dow Jones Sustainability Index. Více informací najdete na www.mondelezinternational.com nebo sledujte společnost na Twitteru na adresewww.twitter.com/MDLZ.

O Mondelēz International v ČR a SR

Mondelez Czech Republic s.r.o. a Mondelez Slovakia s.r.o. jsou součástí společnosti Mondelēz International. Mezi produkty, které společnost prodává na českém a slovenském trhu, patří sušenky a oplatky Opavia, sušenky BeBe Dobré ráno, jemné pečivo Brumík, oplatky Fidorka, čokoláda Figaro, oplatky Kolonáda, Miňonky a Tatranky

nebo krekry TUC. Společnost působí v České republice a na Slovensku od roku 1992. V pěti výrobních závodech, dvou obchodních jednotkách a centru sdílených služeb zaměstnává 2 900 lidí a prodává 500 výrobků pod 17 značkami.