Press release -

​Zapomenutá hotovost z dovolené: čeští turisté sedí na miliardách korun

Každý druhý český turista si domů přiveze zbytky cizí měny, kterou znovu nevyužije. Necelé dva miliony cestovatelů tak mají doma hotovost v hodnotě bezmála tří miliard korun.

PRAHA, ČESKÁ REPUBLIKA, 4. srpna 2015 V uchovávání cizí měny jsou Češi na čele Evropy. Podle průzkumu asociace Visa Europe má doma zapomenuté zahraniční bankovky a mince každý druhý český respondent (48 %), což je vysoko nad evropským průměrem (30 %). Češi mají doma obvykle kolem 1500 korun v zahraniční měně. Osm procent dotazovaných však uvedlo, že jejich „zásoby“ přesahují 5500 korun. Jen tato dvanáctina cestovatelů tak doma schraňuje více než 850 milionů korun.

Česká laxnost vs. evropský shopping

Zatímco Češi nemají problém s tím, že jim doma po dovolené zůstanou ležet peníze, na které pak sedá prach, u řady národů je běžnou praxí utrácení do poslední mince. Speciální kategorií jsou v tomto ohledu Rakušané, kteří takto činí v 70 % případů, následováni Němci s 63 %.

„Není zrovna pozitivní, že ve snaze zbavit se posledních kun či dirhamů lidé velmi často utrácejí za vyloženě zbytečné věci. Přitom kdyby i v zahraničí používali stejně jako doma na většinu nákupů kartu Visa, utratili by pouze za to, co skutečně chtějí. Platby kartou jsou pohodlnější, bezpečné a člověku nehrozí, že se domů vrátí s penězi, které skončí pod nánosem prachu,“ upozorňuje Marcel Gajdoš, regionální manažer asociace Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Směnárny netáhnou

Do směnáren se zbylou hotovostí po návratu z dovolené zamíří ani ne pětina Evropanů (19 %). V případě Čechů je to jen 14 %. Jsou však i výjimky – např. ve Španělsku zahraniční hotovost vyměňuje 29 % cestovatelů, v Británii je to každý čtvrtý turista.

Zdroj: Spotřebitelský průzkum asociace Visa Europe

Šampioni v hromadění cizí měny? Turci

• Celoevropské srovnání získaných dat ukazuje, že co jiný národ, to jiné návyky. Zatímco Češi vynikají v míře uchovávaní cizí měny, Turci všechny porážejí co do objemu. Běžně mají doma v přepočtu více než 2 700 korun v zahraničních mincích a bankovkách, tedy více než dvojnásobek evropského průměru. Opačným extrémem je Francie, kde se hodnota „zapomenutých“ peněz pohybuje jen kolem 700 korun.

Zdroj: Spotřebitelský průzkum asociace Visa Europe

– KONEC –

Průzkumu se zúčastnili respondenti ve věku 18-64 let. Na dotazy ohledně „zapomenuté cizí měny“ odpovídala pouze skupina lidí, kteří vycestovali do zahraničí alespoň jednou za poslední tři roky.

Výpočet hodnoty „zapomenutých“ peněz v ČR:

• Počet ekonomicky aktivních obyvatel ČR (věk 18-64 let): 5 080 573 (údaje ČSÚ k březnu 2015)
    79 % z nich vycestovalo do zahraničí alespoň jednou za uplynulé tři roky
    48 % z tohoto vzorku odpovědělo, že doma mají „zapomenuté peníze“ z dovolené v průměrné hodnotě 1500 Kč
    Vztaženo na ekonomicky aktivní populaci, celková částka nashromážděná v českých domácnostech vychází cca na 2 889 830 000,- Kč.

O asociaci Visa Europe

Visa Europe je asociace zabývající se platebními technologiemi, kterou vlastní a provozují členské banky a další poskytovatelé platebních služeb ve 37 evropských zemích.

Visa Europe vyvíjí nejmodernější technologie a nabízí služby i infrastrukturu umožňující elektronické platby milionům evropských zákazníků, podniků a státních institucí. Její členové nesou odpovědnost za vydávání karet, registraci prodejců a stanovování výše poplatků pro držitele karet a obchodníky.

Visa Europe rovněž patří k největším subjektům zpracovávajícím transakce v Evropě: zodpovídá za zpracování 16 miliard transakcí ročně, přičemž ve špičce může rychlost dosahovat až 1627 transakcí za sekundu.

V současnosti je v Evropě vydáno více než 500 milionů karet Visa, přičemž každé šesté euro je zaplaceno právě těmito kartami. Celková útrata provedená kartami Visa přesahuje 2 biliony eur ročně, z toho 1,5 bilionů eur v místech prodeje.

Asociace Visa Europe sídlí ve Velké Británii, od roku 2004 je nezávislá na organizaci Visa Inc. a má exkluzivní, nezrušitelnou a trvalou provozní licenci v rámci Evropy. Obě společnosti úzce spolupracují s cílem zajistit globální platby Visa ve více než 200 zemích a teritoriích.

Další informace najdete na stránkách www.visaeurope.com a na Twitteru @VisaEuropeNews

Václav Prchlík

Press contact PR Consultant