Skip to content

Najnovije vijesti

Društveni mediji

Vikten av lövträd för en biologisk mångfald

Idag den 22 maj, på Internationella dagen för biologisk mångfald, uppmärksammas vikten av mångfald och motståndskraft i vår natur. Frågan om den biologiska mångfalden är en viktig fråga och en egen del av de globala målen i agendan för hållbar utveckling som världens länder antagit.

Inblandning av lövträd har stor betydelse för biologisk mångfald men generellt gynnar ofta skogsbruket barrträd genom val av trädslag vid plantering och efterföljande röjning. En svensk studie visar att skogar, där minst tio procent av träden är lövträd, har en större mångfald av fåglar än rena barrträdsbestånd. Blandskog, särskilt med inblandning av lövträd, har också visat sig klara naturliga störningar som torka, skogsbränder och spridning av skadegörare bättre än rena barrträdsbestånd.

Träråvaran som används i Bjelins trägolv är FSC®-certifierad. En skog som förvaltas på ett ansvarsfullt sätt gynnar i sin tur också den biologiska mångfalden. FSC säkerställer att hotade arter aktivt skyddas i de skogar som är certifierade och kontrollerad av dem. Miljövänligt skogsbruk bygger också på att avverkningen är mindre än tillväxten och att vissa områden som har stora naturvärden och som är viktiga för den biologiska mångfalden lämnas orörda.

För att tillverka Bjelins trägolv används endast ek som varsamt väljs ut vid gallring. Träden som plockas ner är ca 100-120 år gamla och växer i vackra Spačva-skogen i Kroatien. Den välskötta skogen skapar vackra raka ekar som är perfekta för golvtillverkning.

Genom att producera härdade trägolv med Woodura®-tekniken kan Bjelin tillverka tio gånger mer trägolv från en ekstock jämfört med traditionell parkett. Med den nya revolutionerade tillverkningsmetoden för att göra trägolv bättre och miljövänligare blir bidraget till biologisk mångfald ännu större då den möjliggör att en ek plockas istället för tio och därmed låter nio står kvar i skogen. Med varsam och ansvarsfull förvaltning håller sig Spačva-skogen vacker år efter år samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras genom en bra balans av träslag och arter.

Licensnummer: FSC® C142345
#bjelin #bjelinflooring #flooring #floor #innovation #ecosystem #biodiversity #biodiversityday #sustainability #greenliving #woodura #hardenedwood #forestry

Vikten av lövträd för en biologisk mångfald Idag den 22 maj, på Internationella dagen för biologisk mångfald, uppmärksammas vikten av mångfald och motståndskraft i vår natur. Frågan om den biologiska mångfalden är en viktig fråga och en egen del av de globala målen i agendan för hållbar utveckling som världens länder antagit. Inblandning av lövträd har stor betydelse för biologisk mångfald men generellt gynnar ofta skogsbruket barrträd genom val av trädslag vid plantering och efterföljande röjning. En svensk studie visar att skogar, där minst tio procent av träden är lövträd, har en större mångfald av fåglar än rena barrträdsbestånd. Blandskog, särskilt med inblandning av lövträd, har också visat sig klara naturliga störningar som torka, skogsbränder och spridning av skadegörare bättre än rena barrträdsbestånd. Träråvaran som används i Bjelins trägolv är FSC®-certifierad. En skog som förvaltas på ett ansvarsfullt sätt gynnar i sin tur också den biologiska mångfalden. FSC säkerställer att hotade arter aktivt skyddas i de skogar som är certifierade och kontrollerad av dem. Miljövänligt skogsbruk bygger också på att avverkningen är mindre än tillväxten och att vissa områden som har stora naturvärden och som är viktiga för den biologiska mångfalden lämnas orörda. För att tillverka Bjelins trägolv används endast ek som varsamt väljs ut vid gallring. Träden som plockas ner är ca 100-120 år gamla och växer i vackra Spačva-skogen i Kroatien. Den välskötta skogen skapar vackra raka ekar som är perfekta för golvtillverkning. Genom att producera härdade trägolv med Woodura®-tekniken kan Bjelin tillverka tio gånger mer trägolv från en ekstock jämfört med traditionell parkett. Med den nya revolutionerade tillverkningsmetoden för att göra trägolv bättre och miljövänligare blir bidraget till biologisk mångfald ännu större då den möjliggör att en ek plockas istället för tio och därmed låter nio står kvar i skogen. Med varsam och ansvarsfull förvaltning håller sig Spačva-skogen vacker år efter år samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras genom en bra balans av träslag och arter. Licensnummer: FSC® C142345 #bjelin #bjelinflooring #flooring #floor #innovation #ecosystem #biodiversity #biodiversityday #sustainability #greenliving #woodura #hardenedwood #forestry

Limfria klickgolv – en ren miljövinst! 🌿

Golv som klickas ihop behöver inte limmas utan klickas på plats med en stark och säker mekanisk fog. 

Klickgolvsteknologin uppfunnet och patenterat av Bjelins systerföretag Välinge Innovation är en världssuccé. Den här gröna golvinnovationen spar in miljontals limflaskor varje år men fördelarna är många fler ändå!

✔️ Bjelins golv installeras flytande utan nedlimning med ett mekaniskt låssystem som gör det enkelt att lägga golvet. 
✔️ Klickgolvsteknologin spar tid och sänker installationskostnaden. 
✔️ Ett golv med klickfog som installeras flytande kan klickas ihop och isär, återanvändas och läggas på ett annat ställe.
✔️ Om en golvplanka skulle skadas kan den enkelt bytas ut.
✔️ Golv av olika design men med samma klicksystem kan klickas ihop sömlöst utan övergångslister. Det går till exempel att välja ett rustikare golv i hallen och ett elegantare i vardagsrummet. 
✔️ Om du väljer ett golv från Bjelin får du alltid ett knarrfritt golv med marknadens mest avancerade 5G® låssystem. 
✔️ Du får ett starkt och hållbart golv som håller sig på plats utan att glida isär i fogarna.  

För bästa miljöval - välj trägolv men se till att det installeras limfritt! 

Vill du lära dig mer om klickgolvsteknologin? Lyssna på Laetitia Kimblad, från Bjelins systerföretag Välinge Innovation AB, berätta om koncernens utveckling av klickgolvsteknologin i Golvpodden: 
https://golvpodden.se/28-bjelins-utveckling-inom-klickgolvsteknologi-laetitia-kimblad

#bjelin #bjelinflooring #golv #klickgolv #innovation #hållbarhet

Limfria klickgolv – en ren miljövinst! 🌿 Golv som klickas ihop behöver inte limmas utan klickas på plats med en stark och säker mekanisk fog. Klickgolvsteknologin uppfunnet och patenterat av Bjelins systerföretag Välinge Innovation är en världssuccé. Den här gröna golvinnovationen spar in miljontals limflaskor varje år men fördelarna är många fler ändå! ✔️ Bjelins golv installeras flytande utan nedlimning med ett mekaniskt låssystem som gör det enkelt att lägga golvet. ✔️ Klickgolvsteknologin spar tid och sänker installationskostnaden. ✔️ Ett golv med klickfog som installeras flytande kan klickas ihop och isär, återanvändas och läggas på ett annat ställe. ✔️ Om en golvplanka skulle skadas kan den enkelt bytas ut. ✔️ Golv av olika design men med samma klicksystem kan klickas ihop sömlöst utan övergångslister. Det går till exempel att välja ett rustikare golv i hallen och ett elegantare i vardagsrummet. ✔️ Om du väljer ett golv från Bjelin får du alltid ett knarrfritt golv med marknadens mest avancerade 5G® låssystem. ✔️ Du får ett starkt och hållbart golv som håller sig på plats utan att glida isär i fogarna. För bästa miljöval - välj trägolv men se till att det installeras limfritt! Vill du lära dig mer om klickgolvsteknologin? Lyssna på Laetitia Kimblad, från Bjelins systerföretag Välinge Innovation AB, berätta om koncernens utveckling av klickgolvsteknologin i Golvpodden: https://golvpodden.se/28-bjelins-utveckling-inom-klickgolvsteknologi-laetitia-kimblad #bjelin #bjelinflooring #golv #klickgolv #innovation #hållbarhet

Kontakt

Dominik Birt

Pritisnite kontakt direktor prodaje i marketinga Bjelin Croatia d.o.o +385 (0)99 490 8947
Tomas Klinta

Tomas Klinta

Pritisnite kontakt Creative/Art Director

Reinventing the flooring market

Bjelin je dio švedske tvrtke u obiteljskom vlasništvu, sa sjedištem u Vikenu, na jugu Švedske, te s najmodernijim proizvodnim pogonima u hrvatskim gradovima Bjelovar, Ogulin i Otok. Grupacija ima preko 1000 zaposlenih i promet od 1,3 milijarde SEK godišnje s prodajom na cjelokupnom europskom tržištu. Osnivači Bjelina su kasnih 1970-ih za Perstop izumili prvi laminat u svijetu. Nakon osnutka Bjelina 1990-ih godina predstavljena je vodeća inovacija „klik sistem za spajanje podova“
R&D grupacije provodi tvrtka Välinge Innovation AB, www.bjelin.com

Bjelin-Croatia
Apelvägen 2
263 62 Viken
Sweden
Posjetite ostale novinarske urede