Pressemelding -

Utdanning er en vei ut av vold

25. november markerte FN Vold mot jenter og kvinner. Plan jobber for at stadig færre skal oppleve vold. Utdanning er en løsning.    

- Hver eneste dag utsettes jenter og kvinner for sexslaveri, tvangsarbeid og overgrep. Utdanning er en vei ut av volden, mener Helen Bjørnøy, generalsekretær i Plan Norge i forbindelse med  FNs markering av vold mot jenter og kvinner.

Vold er ikke aldersbestemt
Vold mot kvinner og jenter skjer i alle former, slik som fysisk, seksuell, psykologisk og økonomisk. Tall fra FN anslår at 2 millioner jenter og kvinner utsettes for menneskehandel hvert år.

- Vold er ikke aldersbestemt. Jenter og kvinner utsettes for vold fra før de er født til de dør. Vold mot jenter og kvinner er utbredt i hele verden, sier Helen Bjørnøy.

Utdanning beskytter mot vold
Fang er en ung kvinne i Nord-Thailand. Hun mener at utdanning er viktig for å gi beskyttelse til henne og familien. Fang er en av mange som lever på randen av fattigdomsgrensa. Uten utdanning befinner hun seg i faresonen for å bli utsatt for menneskehandel.

- Utdanning er viktig for slike som meg. Det er et sikkerhetsnett, og beskytter meg mot folk som er ute etter å lure meg. Med en god utdanning, får jeg en god jobb. Uten det, blir jeg i en jobb med lav inntekt og må forhindre at jeg blir et offer for menneskehandel, sier hun.

Med videregående utdanning vil Fang lettere få en jobb med bedre inntekt som gjør at hun og familien er mer beskyttet mot vold. Om hun ikke har noe utdanning, er hun mer sårbar for å få kun jobber som er lavere betalt og hvor hun er mindre beskyttet mot vold. I verste fall ender hun opp som prostituert. 

- Jeg vil at barnet mitt skal få en god utdanning også, slik at han kan bidra til husholdningen. Nå starter jeg skole på nytt gjennom et uformelt utdanningsprogram gjennom Plan. Jeg vil gjøre ferdig videregående, og dermed kan jeg søke gode jobber, sier Fang.   

Vold er langvarig  
Plan jobber for å redusere vold. Internasjonalt etterlyser Plan rask handling blant verdens nasjoner for å nedkjempe vold mot jenter og kvinner.

- Det er uforsvarlig at det globalt sett er så mange jenter og kvinner som opplever vold. Vold forhindrer mange i å utvikle seg i riktig retning. Vold er urettferdig og gir tragiske og langvarige ulemper for jenter og kvinner. Samtidig som det er dårlig økonomi for samfunnene de lever i, sier Helen Bjørnøy, generalsekretær i Plan Norge. 

Emner

  • Utdanning

Kategorier

  • kvinner
  • jenter
  • utdanning
  • plan norge
  • diskriminering
  • barns rettigheter
  • vold
  • utvikling

Plan Norge - 75 år for og med barn

Kontakter

Silje Budeng

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Pressekontakt (+47) 481 58 313

Relatert innhold