Gå videre til innhold
Fler än 30 skolor startar med Trivselledare på sina raster under vårterminen 2021!

Nyhet -

Fler än 30 skolor startar med Trivselledare på sina raster under vårterminen 2021!

Fler än 30 skolor startar med Trivselledare på sina raster under vårterminen 2021!

Idag är det viktigare än någonsin att ge eleverna rätt förutsättningar för att kunna vara fysiskt aktiva under hela skoldagen!

Trivselprogrammet använder rasten som utgångspunkt för att främja fysisk aktivitet samtidigt som det ger eleverna verktyg inom ledarskap och inkludering. Genom att utbilda elever till trivselledare skapas involvering, engagemang och en trygg skolmiljö.

Stora delar av landet
Vi samarbetar med skolor över stora delar av landet; från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Fler än 30 skolor startar med Trivselledare på sina raster under vårterminen 2021! Fler än 15 kommuner jobbar dessutom med Trivselledare som en gemensam kommunsatsning där alla eller en majoritet av kommunens skolor deltar. Senast i raden av kommuner som sätter ett gemensamt fokus på trygga och aktiva raster är Götene kommun och Älmhults kommun! Vill ni starta upp med Trivselledare på er skola? Gå in och anmäl er skola på trivselledare.se

Ett program för en bättre skolmiljö
Trivselprogrammet är ett program för en bättre skolmiljö där vänliga och respektfulla Trivselledare (elever) i årskurs 3–9 skapar möjligheter för ökad aktivitet på rasterna. Trivselprogrammet sätter också fokus på ökad aktivitet i undervisningen med hjälp av aktiva undervisningsupplägg och rörelsepauser. Trivselprogrammet har över 100 rörelsepauser digitalt samt ett eget upplägg för fritidshemmet för att få in ännu mer fysisk aktivitet i fritidshemsverksamheten. Fyra gånger per år får våra TL-skolor kompetensutveckling i nya lekar och aktiviteter. Eleverna har två gånger per år utbildning tillsammans med andra TL-skolor och personalen deltar på två nätverksträffar. Att få ämnespåfyllning och inspiration till mer lek och aktivitet är användbart för alla på skolan.

Trivselprogrammet är stolt samarbetspartner till Generation-Pep och jobbar tillsammans med över 1450 skolor i Sverige, Norge och på Island för att ge bättre förutsättningar för barn och unga att få en trygg och aktiv skoldag!

”Våra raster har blivit lugnare, och därmed har också lektionerna blivit lugnare. Eleverna känner sig tryggare och eleverna har också roligare på rasterna! Eleverna är stolta över sin skola! Eleverna har också blivit duktiga ledare, de är tydliga i sitt ledarskap när de leder lekar och de låter alla vara med. De skapar en social gemenskap på skolan som inte fanns i samma utsträckning förut”
- rektor Henrik Ljungkvist på Ronnaskolan i Södertälje

”På vår skola är all fritidshemspersonal och jag som idrottslärare med på TL:s utbildningsdagar och nätverksträffar för vi ser detta som kompetensutveckling för oss”
- rektor Lena Magnusson på Dotorpsskolan i Falköping

”TL är en central del av vår rastverksamhet och har bidragit till att väldigt många elever i vår skola har lärt sig en hel mängd olika nya lekar, och framför allt varit fysiskt aktiva på ett sätt jag inte tror skulle vara möjligt om vi inte erbjöd dessa styrda lekar under deras rasttid.

Vi har även sett att många av våra Trivselledare har vuxit i rollen som ledare under denna hösttermin, och har verkligen tagit ett väldigt stort ansvar över sin roll i att erbjuda lekar ute på skolgården, komma med förslag på nya lekar och att rent allmänt uppträda som ett föredöme för de andra eleverna i skolan under hela skol- och fritidsdagen.

Det har varit en fröjd att se att en del av eleverna verkligen tar TL-uppdraget på ett seriöst sätt, visar att de uppskattar konceptet samt att vi kan se att de också ”växer” i rollen och utvecklar bland annat sina ledaregenskaper” -TL-ansvarig Iiyas Abdullahi Ali på Husbygårdskolan i Kista

Vill ni starta upp med Trivselledare på er skola? Gå in och anmäl er skola på trivselledare.se

Emner

Relatert innhold

TRIVSELSPOSTEN
Vestbygata 10 C
2000 Lillestrøm
Norway