90-lecie ciastkarskiej tradycji w Jarosławiu!

90-lecie ciastkarskiej tradycji w Jarosławiu!

Świętowanie Dni Miasta Jarosławia dało początek obchodom jubileuszu niemal wiekowej już historii zakładu produkcyjnego rozsławionych w całej Polsce i na świecie ciastek tu produkowanych, należących do firmy Mondelēz International. Dzięki organizowanej, z tej okazji, wystawie będzie można przyjrzeć się uwiecznionym na starych fotografiach dziejom fabryki i poznać jej załogę, która produkuje pyszne ciastka.

Już 22 lipca na Rynku w Jarosławiu od godziny 15, będzie można obejrzeć wyjątkową wystawę. Jest ona nie tylko hołdem dla 90-letniej historii produkcji ciastek, ale też symbolem wdzięczności dla społeczności, będącej jej częścią. Wystawa potrwa 3 tygodnie, do 20 sierpnia br.

90 lat historii i …

Fotograficzne karty historii opowiadają o słodkiej produkcji, etapach rozwoju zakładu, procesach produkcyjnych oraz przedstawiają ciekawostki na temat znanych i uwielbianych na całym świecie ciastek takich marek jak: San, Lu, Milka czy Cadbury. I choć to zdecydowanie za mało, aby opowiedzieć o całej 90-letniej historii fabryki i dokonaniach Jarosławian, uczestnicy wydarzenia będą mogli, choć na chwilę przenieść się w czasie.

… słodkie co nieco

Wystawa będzie nie tylko okazją do podróży w czasie, ale także do degustowania legendarnych ciastek SAN, które przez lata zyskały rzesze smakoszy.

Obchody jubileuszu w połączeniu z naszą obecnością na Dniach Jarosławia oraz podczas otwarcia wystawy są wyjątkową okazją do podziękowania wszystkim za zaangażowanie, dzięki któremu nasza fabryka wciąż się rozwija i rozsławia Jarosław na całym świeciemówi Kamila Czyżyk, Kierowniczka Fabryki Ciastek w Jarosławiu i dodajeZapraszam wszystkich do odwiedzenia tej jedynej w sobie „słodkiej” wystawy, która potrwa do 20 sierpnia.

W dniu oficjalnego otwarcia wystawy na uczestników czekać również będzie Strefa Rodzinna, a w niej gry, konkursy oraz zabawy, czyli idealne dopełnienie wspólnego świętowania. W dedykowanej strefie znajdzie się między innymi „Waga Słodkości”, która zważy nas i podpowie, czy jesteśmy kruchym herbatnikiem czy może nadzianym biszkoptem. Nie zabraknie też „Wehikułu Czasu”, który zabierze nas w podróż śladami ciasteczek z Jarosławia.

Harmonijne uprawy zbóż z Jarosławia

Za smakiem legendarnych ciastek z Jarosławia stoi znacznie więcej. To także ekologiczne zboża dostarczane do fabryki przez lokalnych rolników, uprawiane w ramach prowadzonego przez Mondelēz International programu Harmony. 98% pszenicy do produkcji ciastek firmy w Europie jest uprawianej zgodnie z zasadami programu i dostarczane do firmy dzięki pracy 1360 rolników z 7 europejskich krajów, w tym także z Polski.

Warto podkreślić, że przygotowując wystawę firma pomyślała o środowisku. Każda plansza została wykonana na trwałym materiale i po zakończeniu wydarzenia na jarosławskim rynku trafi na stałą ekspozycję w fabryce, upamiętniając bogatą historię i przypominając o ciągłym dążeniu do wdrażania innowacji. Wystawa składa się z 20 metrów plansz i łącznie niemal 200 zdjęć, które prezentują kluczowe etapy rozwoju zakładu, a także liczne ciekawostki o nim.

Mondelez Polska jest wiodącą firmą branży spożywczej w Polsce, obecną na naszym rynku od 31 lat. Zatrudnia ponad 5600 pracowników i jest liderem na rynku czekolady i ciastek markowych w Polsce1. Bogata oferta firmy obejmuje marki takie jak: czekolady Milka, Toblerone i Alpen Gold, wafelki Prince Polo, batony 3BIT, ciastka Milka, OREO, belVita, Lubisie, Delicje, San, Łakotki, rogaliki i przekąski 7 Days oraz cukierki i gumy Halls. Mondelez Polska jest częścią rodziny firm Mondelēz International, Inc. Pod nazwą Mondelez funkcjonuje w Polsce od 2013 r.