Mondelez w Polsce przekazał 6 ton produktów  na rzecz Polskiego Czerwonego Krzyża

Mondelez w Polsce przekazał 6 ton produktów na rzecz Polskiego Czerwonego Krzyża

Mondelez International aktywnie wspiera walkę z koronawirusem i pomaga osobom szczególnie dotkniętym przez epidemię. W Polsce firma ofiarowała już 6 ton swoich produktów na rzecz Polskiego Czerwonego Krzyża. Poza wsparciem rzeczowym, Mondelez w Polsce przekazał także 150 000 zł na konto specjalnego funduszu interwencyjnego Fundacji WOŚP.

Trwająca epidemia Covid-19 sprawiła, że tegoroczne święta wielkanocne będą inne niż do tej pory. Konieczność izolacji szczególnie dotknęła osoby starsze i samotne. Mondelez w Polsce wierzy, że w tym trudnym czasie jesteśmy #SilniejsiRazem, dlatego zdecydował się przekazać 6 ton swoich produktów na rzecz seniorów oraz domów opieki, wspieranych przez Polski Czerwony Krzyż. Dzięki tej pomocy, już niedługo świąteczny podarunek otrzyma aż 16 400 osób.

Słodycze z portfolio marki trafiają także do banków żywności w Polsce oraz krajach bałtyckich: na Litwie, Łotwie oraz w Estonii. Na stałe wsparcie mogą liczyć m.in. Banki Żywności, będące partnerem Mondelez w Polsce.

Firma wspomogła także polską służbę zdrowia. W marcu Mondelez w Polsce przekazał 150 000 zł na rzecz specjalnego funduszu interwencyjnego Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Dzięki pieniądzom zebranym w ramach funduszu, Fundacja WOŚP na bieżąco kupuje środki higieniczne oraz sprzęt niezbędny do walki z koronawirusem.

- Społeczna odpowiedzialność od lat wpisana jest w strategię i działanie Mondelēz International. Dzisiaj, w dobie trwającej epidemii koronawirusa, nie może być inaczej. Chcemy z całego serca podziękować wszystkim tym, którzy każdego dnia walczą na pierwszej linii frontu. Cieszymy się, że w trudnym czasie możemy wesprzeć polską służbę zdrowia oraz nieustannie pomagać tym najbardziej potrzebującym. – powiedział Marcin Dobrock, dyr. zarządzający Mondelez Int. w Polsce i krajach bałtyckich.

Globalnie, Mondelēz International przeznaczył już 15 mln dolarów na wsparcie finansowe oraz rzeczowe służby zdrowia oraz osób dotkniętych epidemią.

Mondelez Polska jest wiodącą̨ firmą branży spożywczej w Polsce, od 28 lat obecną na naszym rynku. Zatrudnia blisko 4600 pracowników i jest liderem na rynku czekolady i ciastek markowych
w Polsce[1]. Bogata oferta firmy obejmuje znane marki kategorii przekąsek, takie jak: czekolady: Milka
i Alpen Gold, wafelki Prince Polo, batony 3BIT, ciastka: Milka, OREO, belVita, Petitki, Lubisie, Delicje, San, Łakotki oraz cukierki i gumy Halls. Mondelez Polska jest częścią rodziny firm Mondelēz International, Inc. Pod zmienioną nazwą (dawniej Kraft Foods) funkcjonuje w Polsce od 2013 r.

Mondelēz International

Mondelēz International, Inc. (NASDAQ: MDLZ) jest globalnym liderem w kategorii czekolady, ciastek, gum do żucia i cukierków. MDLZ z przychodami w wysokości około 26 miliardów USD netto, zachęca ludzi w 150 krajach na całym świecie do spożywania przekąsek w sposób odpowiedzialny. Jako właściciel kultowych marek takich jak: ciastka Oreo, belVita i LU; czekolady Cadbury Dairy Milk, Milka i Toblerone; cukierki Sour Patch Kids oraz guma do żucia Trident, MDLZ odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu rynku przekąsek na świecie. Mondelēz International jest członkiem Standard and Poor's 500, Nasdaq 100 i Dow Jones Sustainability Index. Więcej informacji jest dostępnych na stronie www.mondelezinternational.com oraz profilu firmy na Twitterze www.twitter.com/MDLZ

[1]Mondelez uzyskał udział równy 19,8% w Kategorii Produktów Czekoladowych (suma Tabliczek, Pralin i Wafli Oblewanych Czekoladą), oraz 19.6% w Kategorii Słodkich Wypieków (włączając Słodkie herbatniki oraz Miękkie Ciastka o wadze do 75g); Rynek: Cała Polska (suma rynków: Hipermarkety, Supermarkety bez Dyskontów, Dyskonty, Małe sklepy spożywcze, Średnie sklepy spożywcze i Duże sklepy spożywcze włączając sieci chemiczne, Sklepy winno-cukiernicze, Kioski, Stacje benzynowe).

Źródło: Nielsen, Panel Handlu Detalicznego, sprzedaż wartościowa, okres lipiec 2018 - czerwiec 2019.