Tot mai departe pe drumul ‘wearable’

Blog -

Tot mai departe pe drumul ‘wearable’

De Nick Mackie, director divizia contactless, Visa Europe

În urmă cu zece ani, dacă te grăbeai sau căutai să plăteşti pentru un anumit lucru, ai fi avut mai multe motive să fii frustrat. Atunci, experienţa de a finaliza o achiziţie era adesea încetinită de procese mai lente precum verificarea semnăturii de pe card sau căutarea în ultimul moment a numerarului rămas.

Apoi, în 2007, când prima tranzacţie contactless a fost realizată, ceva s-a schimbat. Acea acţiune simplă de a “apropia pentru a plăti” a produs o schimbare puternică în comportamentul de plată în condiţiile în care contactless a devenit rapid noua normalitate. În ultimul an, utilizarea contactless a crescut de peste trei ori în Marea Britanie, în timp ce în septembrie s-a înregistrat tranzacţia cu numărul 180 de milioane în reţeaua Transport pentru Londra (TfL) şi plata contactless cu numărul 1,5 miliarde la nivelul Europei.

Terminalele contactless care permit să apropii cardul pentru a plăti reprezintă acum infrastructura pentru o nouă eră de plăţi pe baza tehnologiei NFC pentru dispozitivele mobile. Lansarea Apple Pay în SUA şi Marea Britanie a reprezentat o piesă esenţială în puzzle-ul plăţilor mobile, fiind urmată de introducerea Samsung Pay şi Android Pay în SUA. Este corect să spunem că plăţile mobile s-au ridicat la înălţimea promovării în 2015, iar progresul va continua în condiţiile în care mai mulţi jucători aduc noi servicii pe piaţă.

Această evoluţie a fost antrenată de un apetit incredibil al consumatorilor pentru opţiuni de plată inovatoare, concomitent cu creşterea infrastructurii contactless la nivel european – Visa Europe estimează că toate terminalele POS din Europa vor accepta plăţi contactless până la finalul anului 2019 şi că toţi posesorii de carduri vor avea acces la cel puţin o tehnologie de plată contactless până atunci.

Dispozitivele wearable au toate atuurile tehnologiei contactless - rapiditate, confort, simplitate - dar şi unele în plus. Punctul forte al dispozitivelor wearable este interacţiunea constantă cu utilizatorul, care elimină din start orice neplăcere şi oferă mai multă siguranţă.

Având în vedere că dispozitivele pentru încheietura mâinii au avut cel mai mare succes până în prezent, va fi interesant de văzut modul în care producătorii tradiţionali de ceasuri şi bijuterii vor răspunde pe termen lung la această tendinţă şi rămâne de văzut ce abordare va atinge coarda sensibilă a consumatorilor.

Opinia integrală a lui Nick Mackie este disponibilă în engleză pe blogul Visa Europe, la: http://vision.visaeurope.com/well-on-the-way-to-wearables-2/ .

Related content