Universiaden: USA till semifinal på svensk bekostnad

När Sverige knappt förlorade gruppfinalen mot hemmanationen, Ryssland, ställdes det svenska studentidrottslandslaget i basket för damer idag mot USA i kvartsfinal. Sveriges damer har i den här Universiaden haft tuffast möjligaste motstånd och det har varit små marginaler där framgång har bytts mot nederlag.

Fram till halva andra perioden storspelade svenskorna och höll sig till sin spelplan. Laget spelade med tålamod vilket också visade sig på resultattavlan när Sverige tog ledningen med 40-37 med fyra minuter kvar av halvleken efter att Salome Kabengano satt en tvåa. Därefter radar amerikanskorna upp 14 raka poäng. Sverige hämtar sig i början på tredje perioden men USA sätter in en högre växel och svenskorna lyckas inte resa igen.

Trepoängsskyttet blev avgörande för kvartsfinalen där amerikanskornas övertag (+(+27) upptog nästan hela poängskillnaden. USA jobbade sig fram till bättre lägen och därmed också enklare skott medan Sverige stundtals tvingade fram avslut när man inte spelade med skärpa i anfallen. Matchen slutar 103-72 till USAs damer.

Nu väntar spel om platserna fem till åtta för de svenska damerna. Första motståndarna är Australien eller Kanade som möts sent ikväll.

-  Vi spelade 15 riktigt bra minuter och vi håller oss till vår plan. Vi har matchen där vi vill och det känns som att vi för den. Sen tappar vi i mitten av tredje perioden och orkar sen inte resa oss, säger David Leman, huvudtränare för studentidrottslandslaget i basket.

-  Det är jättestarkt att vi går till kvartsfinal. Vi pressar Ryssland i gruppfinalen och det är små marginaler som avgör. Nu ska vi kriga för att komma så högt upp som möjligt i placeringarna fem till åtta, säger David Leman, huvudtränare för studentidrottslandslaget i basket.

• Skåne

Sveriges Akademiska Idrottsförbund utvecklar, samordnar och företräder svensk studentidrott genom tävlingar, utbildningar och påverkansarbete nationellt och internationellt. Svensk studentidrott erbjuder alla studenter att idrotta på sin ambitionsnivå och är det självklara valet för studenter som idrottar. Förbundet har 67 medlemsföreningar med cirka 65 000 medlemmar.