Pressmeddelande -

Sveriges dambasketlag gör en heroisk insats mot hemmanationen Ryssland i Universiaden.

Hemmanationen, Ryssland, blev för svåra för det svenska studentidrottslandslaget i basket men är ändå klara för kvartsfinal. Matchen mot Ryssland slutade 74-68 i huvudarenan inför en galen rysk publik. Sverige kunde därmed inte ta en tredje rak skalp mot Ryssland i ett stort mästerskap, även om Sverige inte var en enkel motståndare för ryskorna.

Sverige stod upp mot Ryssland och matchen var jämn efter en avvaktande inledning från Sveriges sida. Efter de två första perioderna var ställningen 33-33 efter avgörande poäng av Sveriges Maria Gültekin. Tredje perioden var ett ställningskrig och lagen turades om att leda matchen. I början av fjärde böljade spelet och efter några poäng fram och tillbaka kom Ryssland upp i ledningen med tre poäng, som snart ökade till fem. Sverige var därefter inne i en tung period och Ryssland ökade på sin ledning till sju poäng. Hamilton Carter slet i offensiven men när ryskorna satte sina chanser höll luften på att gå ur Sverige, men laget gav inte upp. Sverige jagade den sista minuten och får öppna lägen, men bollen rullade inte i korgen. Ryssland håller undan. Sverige får se sig besegrade med 74-68 efter ytterligare en heroisk insats mot Ryssland.

Nu väntar USA i kvartsfinal på fredag för de svenska damerna.

-  Vi gör en kanonmatch men tyvärr glider den oss ur händerna på slutet. Jag ville efter EM verkligen komma med till Ryssland med de här grymma tjejerna, säger Danielle Hamilton Carter efter matchen.

-  Jag är verkligen imponerad av det här laget som aldrig ger upp och vi gav oss verkligen chansen att vinna idag. Ryssland är ett världslag men vi visade att vi är ett riktigt bra lag som hör hemma på den här nivån, säger David Leman, huvudtränare för studentidrottslandslaget i basket.

• Skåne

Sveriges Akademiska Idrottsförbund utvecklar, samordnar och företräder svensk studentidrott genom tävlingar, utbildningar och påverkansarbete nationellt och internationellt. Svensk studentidrott erbjuder alla studenter att idrotta på sin ambitionsnivå och är det självklara valet för studenter som idrottar. Förbundet har 67 medlemsföreningar med cirka 65 000 medlemmar.