Pressmeddelande -

Damer A – Sveriges första förlust i EM

I femte matchen i EM kom den första förlusten för Sverige. Frankrike vann i Hakons Hall i Lillehammer med 22-21 efter 11-9 i pausen. Sverige är dock fortfarande i ledningen i huvudrundans grupp 2 inför sista omgången i morgon, onsdag.

Oavgjort resultat hade räckt för Sverige att vara klara för en semifinalplats, och med underläge 19-22 med fyra minuter blev det en våldsam forcering efter en timeout. Nathalie Hagman (Skuru) prickade in 21-22 med knappt tre minuter kvar och Matilda Boson (Spårvägen) satte 21-22 med dryga minuten kvar, men den sista bollen ville liksom inte in i målet.

Det var alltså otroligt nära att Sverige skulle bli historiska och nå en semifinalplats i ett mästerskap för första gången. Men icke, i dag. Nu får det bli i morgon istället då Sverige möter Ungern kl. 18.15 – ett Ungern som besegrades av Holland tidigare i dag.

Frankrike sänkte oss i VM i Kina i december 2009, vinst 23-21. Nu i EM i Norge med 22-21. Då var målvakten Amandine Leynaud en bidragande orsak till vinsten. Så även i dag. Stundtals rena väggen i första halvlek. En total räddningsprocent på 49 efter 20 räddningar på 41 skott.

Detta att jämföra med de svenska målvakterna Gabriella Kain (Vejen) och Cecilia Grubbström (Sävehof) som heller inte var dåliga, hade 35 respektive 36, Gabriella stod i 37 minuter och Cecilia i 23.

Ett tufft franskt försvarsspel var anledningen till segern, den suveräna målvakten Leynaud (utstågs till lagets bäste spelare) och ett stabilt anfallsspel som Sverige inte kunde stoppa. Men man försökte, Mittlåset Johanna Wiberg så bryskt, tyckte de danska domarna Mads Hansen och Martin Gjeding, att hon fick sin tredje utvisning redan i slutet av första halvlek. Rött kort och fick sedan se matchen från läktaren.

In klev istället bland annat Tina Flognman – och gjorde det strålande. Framåt dominerades spelet av Isabelle Gulldén, femmålsskytt och Linnea Torstenson med åtta fullträffar. Stundtals hade Sverige stora svårigheter att passera den franska ”vallen” och gjorde man det stod ju målvakten Leynaud i vägen.

Men man gav aldrig upp, utan malde vidare trots att man hade tremålsunderläge vid flera tillfällen. Och den häftiga spurten de sista minuterna var SÅ nära att ge en kvittering - och efterföljande semifinalplats.

Johanna Wiberg, som fick se andra halvlek från läktaren, sade i TV 4 efter matchen:
- Vi kom inte upp i nivå. Vi var efter i försvaret, och alldeles för stillastående i anfallet.

Förbundskaptenen Per Johansson fortsatte:
- En match som inte är jättebra, men vi samlar ihop oss de sista fem minuterna.

- Vi dras med i det låga anfallstempot som de har. Och det gör att vi inte kommer upp i det normala tempot vi har. Det blir alldeles för mycket bollande på nio meter och då kommer vi inte med det som blivit vårt adelsmärke, med fart.

Här matchens målbild (Sveriges siffror först): 2-0, 2-2, 3-3, 4-4 (11 minuter), 4-8 (19), 8-9, 9-11 (paus), 11-15 (38),m 17-17 (49), 17-20 (55), 19-22 (56 minuter) fram till slutsignalens 21-22.

Sveriges målskyttar: Linnea Torstenson (Midtjylland) 8 (3 straffar), Isabelle Gulldén (Sävehof) 5 (2), Annika Wiel Fredén (Heid) 2, Tina Flognman (Toulon) 1, Matilda Boson (Spårvägen) 1, Therese Islas Helgesson (Toulon) 1, Therese Wallter (Skövde) 1, Nathalie Hagman (Skuru) 1, Angelica Wallén (Esbjerg) 1.
Priset till lagets bäste spelare: Linnea Torstenson

Bästa målskytt i Frankrike: Allison Pineau och Mariama Signate, båda 4.
Priset till lagets bäste spelare: Amandine Leynaud

Utvisningar: Sverige: 3 x 2 utvisningar (inklusive ett rött kort Johanna Wiberg för utvisningarna), Frankrike: 2 x 2 minuter.
Domare: Martin Gjeding och Mads Hansen från Danmark.
Publik: 2 150
I dagens första match vann Holland över Ungern med 26-19 och senare på kvällen vann Norge över Ukraina med 32-19.

Ukraina      4    0   0   4     82-116    0

Lag 1-2 till semifinaler, lag 3 till placeringsmatch 5/6.

Avslutande spelprogrammet i huvudrundans grupp 2:

Onsdag 15 December
kl. 16:15 Ukraina – Frankrike
kl. 18:15 Sverige – Ungern
kl. 20:15 Holland – Norge

I parallellgruppen 1 av huvudrundan, som spelar i danska Herning, är ställningen inför avslutande omgången på torsdag: Danmark leder på maximala 8 poäng före Rumänien 6 (båda klara för semifinalerna), Montenegro 4, Spanien 2, Ryssland 2, Kroatien 2 och Spanien 2 poäng.

Semifinalerna och placeringsmatchen 5/6 spelas 18 december samt bronsmatch och final 19 december, allt i Herning, Danmark.

Skribent: Björn Persson