Skip to main content

Rekordresultat för Bruun Rasmussen

Pressemeddelelse   •   Maj 31, 2016 09:28 CEST

Jesper Bruun Rasmussen säljer här Pierre Soulages för 5,85 miljoner danska kronor.

Danmarks ledande internationella auktionshus Bruun Rasmussen Konstauktioner har precis levererat sitt bästa resultat någonsin. Det beror framför allt på företagets internationella strategi där en ständigt ökande efterfrågan från utländska kunder visat sig lönsam.

För tredje året i rad levererar Bruun Rasmussen ett rekordresultat. Det meddelar en nöjd ledning från huvudkontoret på Sundkrogsgade i Köpenhamns Nordhavn. Auktionshuset har haft en väldigt positiv utveckling sedan krisåren då verksamheten uppvisade minusresultat. Uppsvinget beror bland annat på medarbetarnas kompetens och engagemang, företagets internationella strategi, en ökad efterfrågan från internationella kunder samt en ökad tillgänglighet till auktionshuset.

Samtidigt har Bruun Rasmussen även utökat sina säljinsatser i de stora konstmetropolerna New York, London, Paris och Hongkong. Här marknadsför auktionshuset höjdpunkterna från de fyra årliga internationella auktionerna gentemot en köpstark och kvalitetsmedveten kundkrets som uppskattar att få möta Bruun Rasmussens kompetenta experter och se de aktuella verken och designikonerna innan dessa går under klubban i Köpenhamn.

Global auktionsmarknad

Bruun Rasmussens internationalisering gör företaget långt mindre sårbart i förhållande till finansiella kriser, eftersom dessa sällan samtidigt drabbar alla länder lika hårt. »Vår strategi är att uppnå det högsta klubbslaget, och då måste vi hitta köparna där de befinner sig. Det har inneburit att våra leveranser av inköpta auktionsföremål till utlandet har ökat med tio procent under de senaste tre åren«, säger Jakob Dupont, verkställande direktör hos Bruun Rasmussen.

För närvarande är det framför allt USA som står för den största andelen köpta föremål hos auktionshuset. Amerikanerna efterfrågar framför allt modern konst och designmöbler. Men det har i allmänhet blivit populärt att köpa modern konst och dansk design, inte bara här hemma och i USA, utan även inom hela EU. I Asien är det i huvudsak kineserna som köper tillbaka orientaliska konstskatter till hemlandet, men de har även en förkärlek för dyra viner – 80 procent av auktionshusets vin säljs här. Bruun Rasmussen upplever även i allmänhet en markant tillväxt på marknaden för exklusiva armbandsur och smycken.

Den unika historien

En av anledningarna till att auktionsmarknaden haft en så gynnsam utveckling både i Danmark och utomlands, är inte enbart de unika konstföremålen och fina kvalitetsmöblerna, utan även de fantastiska historier som är knutna till föremålen.

»Vi vill alla gärna berätta en unik historia om oss själva, så därför är intresset för unika föremål med en unik historia stort. Och så har danskarna kommit på att det lönar sig att köpa kvalitet. När du tröttnat på din massproducerade soffa för 20 000 kronor, så är den i princip inte värd något alls. Om du däremot köper en Finn Juhl-soffa från 1950-talet, kan den säljas igen – ofta utan att värdet går ner«, säger Jakob Dupont.

Samtidigt betonar han att köparna i dag inte nöjer sig med endast en väl fungerande säljkanal, utan de vill att den kompletteras med trovärdig expertis och marknadsinsikt som säkerställer det högsta klubbslaget på marknaden.

100 000 auktioner under 2015

Hos Bruun Rasmussen kan man dagligen titta in på avdelningarna i Köpenhamn eller Aarhus och få sina medhavda målningar, lampor, silverföremål eller smycken värderade. Under 2015 erbjöds ca 100 000 föremål på auktion – härav 5 000 på de internationella auktionerna i Köpenhamn där köpare från hela världen deltog i budgivningen. Resterande 95 000 föremål erbjöds på Bruun Rasmussens nätauktioner, vilka i dag utgör 50 procent av auktionshusets samlade omsättning.

Auktionshusets omsättning under 2015 uppgick till strax över en halv miljard danska kronor, och vinsten före skatt ökade till 20,7 miljoner danska kronor. Auktionshuset har i dag en stabil ekonomisk situation – företagets eget kapital har från 2012 och fram till i dag fördubblats till 60 miljoner danska kronor och soliditetsgraden är uppe på 39,3 procent.

Att uppnå en stabil ekonomi har varit viktigt för auktionshuset, eftersom det är avgörande för om kunderna ska välja att sälja exempelvis en konstsamling för flera miljoner på auktion.

Höga klubbslag under 2015

 • Pierre Soulages: »Peinture«. 1963. 5,85 miljoner danska kronor.
 • Le Corbusier: Gobeläng, »Les dés sont jetés«. 1960. 2,73 miljoner danska kronor.
 • Kinesisk bodhisattva: Qianlong 1736–1795. 2,34 miljoner danska kronor.
 • Laurits Tuxen: »Sommerdag på Skagen Strand med tre piger«. 1907. 2,34 miljoner danska kronor.
 • Per Kirkeby: »Utan titel.« 1995. 2,08 miljoner danska kronor.
 • Drottning Anna Sophies kabinettskåp. 1600-talet. 1,95 miljon danska kronor.
 • C.W. Eckersberg: »Frigatten Nymfen sejler.« 1832. 1,95 miljoner danska kronor.
 • Lynn Chadwick: »Conjunction XV« 1970. 1,69 miljoner danska kronor.
 • Poul Kjærholm: PK 80A-brits. 1969–71. 910 000 danska kronor.
 • Patek Philippe: Armbandsur. 2005. 845 000 danska kronor.
 • Cartier. Diamantring. Ca 2005. 845 000 danska kronor.
 • Finn Juhl: FJ 45-stol. Ritad 1945. Producerad på 1960-talet. 598 000 danska kronor.

(Alla klubbslagpriserna inkluderar provision)

Bruun Rasmussen Kunstauktioner er ét af Danmarks ældste auktionshuse og er samtidig blandt Skandinaviens førende. Det hele startede den 6. oktober 1948, hvor Arne Bruun Rasmussen lod hammeren falde for første gang i auktionssalen i Bredgade 33 i København. I dag ledes den familiedrevne virksomhed af Jesper Bruun Rasmussen og auktionshusets administrerende direktør Jakob Dupont.

I 2004 blev den første net-auktion lanceret, og i dag er auktionshuset udbygget med afdelinger i København og Aarhus samt repræsentation i Tyskland, Frankrig, Spanien, Italien, Thailand og USA. Omkring 100.000 effekter sælges årligt på otte traditionelle auktioner og daglige net-auktioner. Her er udbudt alt fra kunst, antikviteter, moderne design og smykker til bøger, mønter, frimærker, vin og våben.