Skip to main content

Plantagon, världsledande pionjär inom stadsodling bygger tio inomhusodlingar i Stockholm

Press release   •   Nov 28, 2017 11:23 UTC

I full drift beräknas anläggningen producera över 20 ton bladgrönsaker årligen, motsvarande mer än en miljon påsar basilika eller över 200 000 huvuden pak choi.

Nu sätter grönsaksodlingen i DN-huset igång!

Plantagon® CityFarm är ett nytt koncept för att använda lokaler under jord till resurseffektiv och hållbar matproduktion i städer, och målet är att bygga 10 anläggningar för inomhusodling i Stockholmsområdet. I februari startar den första anläggningen i DN-huset i Stockholm.

– Vi minskar kostnader och miljöbelastning genom att eliminera transporter och leverera direkt till konsumenter och butiker i Stockholm. Vår första produktionsenhet i DN-huset är redan fullt finansierad och under uppstart, och nu siktar vi på att expandera i Stockholmsområdet, säger Owe Pettersson, vd för Plantagon International.

Den första odlingsanläggningen är på 600 kvadratmeter odlingsyta och ligger under DN-skrapan på Kungsholmen i Stockholm. Anläggningen, som är inrymd i ett tidigare tidningsarkiv som anpassats för industriell inomhusodling, beräknas sättas i produktion i februari 2018. I full drift beräknas anläggningen producera över 20 ton bladgrönsaker årligen, motsvarande mer än en miljon påsar basilika eller över 200 000 huvuden pak choi. 70 procent av odlingen kommer vara bladgrönt och kryddor och 30 procent särskilt näringsrika grönsaker, som olika kål- och salladssorter. Samarbetspartners i projektet är bland annat Samhall och ICA Maxi Lindhagen.

– Det känns jätteroligt att vi nu kommer igång och vi har stora planer för expansion. Vi siktar på att skriva lokalkontrakt på anläggning nummer två och tre i mars 2018 för att starta upp dessa under december 2018. Därefter fortsätter vi med anläggning fyra och fem. Målet är att vi till 2020 har tio anläggningar i gång i Stockholm, säger Owe Pettersson.

Hållbar matproduktion

Plantagons teknik för industriell inomhusodling och stadsodling är ett svar på behovet av nya lösningar för hållbar matproduktion som kan förse världens städers växande befolkning med mat och samtidigt maximera användandet av de ytor som finns. Odlingen sker i en kontrollerad miljö utan kemiska bekämpningsmedel och även utan jord (som i traditionell odling ofta importeras från Tyskland eller Finland). Plantagons odlingssystem sparar 99 procent av vattenförbrukningen jämfört med traditionell odling och koldioxidutsläppen minskas till nära noll. 70 procent av den använda energin återanvänds i form av överskottsvärme från odlingslamporna för att värma upp kontoren i DN-skrapan. Genom att spara och återanvända resurser sänks produktionskostnaden betydligt.

Storskalig inomhusodling i städer innebär att fastighetsbolag får möjlighet till ökade intäkter för lokaler som annars inte skulle vara lönsamma, som till exempel förrådslokaler och garage under jord. Stadsodling kan även bidra positivt till en starkare grön profil för ett bostadsområde eller en fastighet.

Plantagon® CityFarm Stockholm ägs av Plantagon Production Sweden AB som är ett dotterbolag till Plantagon International AB. VD är Owe Pettersson, även vd för Plantagon International AB.

www.plantagon.com

Länk till Plantagons crowdfunding-sida för projektet

Kontakt för mer information

Carin Balfe Arbman, kommunikationsansvarig, Plantagon, tel. 070-633 35 08, carin.balfe-arbman@plantagon.com

Anna Karlsson, presskontakt, Manifest Stockholm, 0735-20 28 80, anna@manifeststockholm.se

Plantagon

Plantagon International är en världsledande pionjär inom matsäkerhet och CSR – som kombinerar stadsodling med innovativa tekniska lösningar och arkitektur – för att möta behovet av effektiv matproduktion i städer; med hjälp av en mer demokratisk och inkluderande styrningsmodell. www.plantagon.com

Comments (0)

Add comment

Comment

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.