Skip to main content

Startskott för upprustning av tropiska växthuset

Pressmeddelande   •   Apr 10, 2006 17:17 CEST

I dag gick startskottet för upprustningen av tropiska växthuset. Projektets tre aktörer Uppsala universitet, Statens fastighetsverk och Uppsala kommun samlade Botaniska trädgårdens personal och styrelse i det nu tomma växthuset för att fira byggstarten.

- Detta betyder att växterna blir kvar, vilket känns mycket glädjande. Att kliva in i ett tropiskt växthus är som att resa lite. Vi är tacksamma att Linnés lärjungar har efterföljare idag, som ser till att världens flora får en hemvist i Uppsala, säger Bo Sundqvist, rektor vid Uppsala universitet.

- Jag är mycket glad över att Tropiska växthuset kommer att finnas kvar och utvecklas. Växthuset är en intressant och spännande attraktion för både Uppsalabor och besökare i alla åldrar. Samarbetet mellan universitetet och kommunen kring Linnéminnena betyder mycket när det gäller att utveckla Uppsala som besöksort, säger Lena Hartwig, kommunalråd i Uppsala kommun.

Det nya växthuset, som väntas bli klart till årsskiftet, kommer att vara klätt med isolerglas istället för plast och inuti bestå av sex olika klimatzoner. Ett helt nytt värmesystem, samt en klimatanläggning av modernaste snitt, innebär att energikostnaderna minskar till mindre än hälften. Byggnaden kommer också att handikappanpassas.

- Vi på Statens fastighetsverk genomför nu den omfattande upprustningen av
växthuset och vi är glada att kunna göra Tropiska växthuset modernare
och ännu mer attraktivt för besökare, säger Bo Jonsson, generaldirektör vid
Statens fastighetsverk.

Det tropiska växthuset byggdes på 1930-talet för att hysa växter från jordens alla hörn och renoverades på 1980-talet till sin nuvarande utformning. I växthuset fanns bland annat en av världens finaste samlingar av Sankta Paula, samt jättenäckrosen Victoria med en bladdiameter på upp till två meter. Hösten 2004 hotades tropiska växthuset av stängning. Forskningens behov av växthuset hade minskat, samtidigt som arbetsmiljön krävde kostsamma investeringar. Rektor Bo Sundqvist tog dock initiativ till att försöka finna en lösning för att kunna behålla samlingarna och i juni 2005 beslutade universitetet att satsa sammanlagt 9,7 miljoner kronor på en omfattande upprustning av växthuset.

- Det känns fantastiskt roligt. Det som började som ett arbetsmiljöprojekt utvecklades till ett energiprojekt och i slutänden har det blivit ett byggnadsvårdsprojekt. Nu får vi ett växthus med glas och vita spröjsar. Växthuset kommer att bli Botans stolthet, säger Mats Block, trädgårdsdirektör, Botaniska trädgården.

Vid arrangemanget medverkade även Kenneth Holmstedt, stadsdirektör Uppsala kommun, samt projektledarna vid Uppsala universitets, Lena Åhman, och Statens fastighetsverk, Bengt Skoglund, samt inbjudna gäster från Evolutionsmuseet och universitetets Linnéprojekt.

Kontaktpersoner:
Trädgårdsdirektör Mats Block, Botaniska trädgården, tel: 070-425 04 39
Bengt Skoglund, projektledare, Statens fastighetsverk, tel: 070-211 99 10
Lena Åhman, projektledare, Uppsala universitet, tel: 070-425 09 62


Anneli Waara