Skip to content
Fremsynskonferansen 2024: Debatt om AFP og Pensjonssystemet

News -

Fremsynskonferansen 2024: Debatt om AFP og Pensjonssystemet

Under Fremsynskonferansen 2024 den 25. januar samlet ledende stemmer innen næringslivet og politikken seg for å diskutere sentrale spørsmål om pensjon, økonomi og andre bekymringer i norsk næringsliv. Arrangøren, Aon Norway, satte spesielt fokus på AFP-ordningen og dens rolle i det norske pensjonssystemet.

På talerlisten sto fremtredende figurer som CEO i Folketrygdfondet, Kjetil Houg, Storebrands Olav Chen, statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Ellen Bakken (Ap), og Høyres nestleder, Henrik Asheim. Diskusjonen kretset rundt temaer som den svake kronen, høye renter, en aldrende befolkning, og behovet for en myk landing for den økonomiske utfordringen Norge står overfor.

En sentral diskusjon denne dagen dreide seg om AFP-ordningen. Dette temaet har vært i fokus en stund, spesielt etter fremleggelsen av utredningen om reform fra LO og NHO i 2021. Viktig er også pensjonsutvalgets rapport fra 2022 som evaluerte pensjonssystemet og vurderte pensjonsreformens langsiktige mål. I motsetning til Jens Stoltenberg i 2008, så berørte ikke pensjonsutvalget AFP direkte, men det fremstår som klart at den er en viktig brikke å få plass sammen med løsninger for aldersgrenser, minste pensjonsnivå, uføres alderspensjon og ikke minst en sliterordning.

Diskusjonen ble intensivert av Fellesforbundets motstand mot reform av ny AFP i 2023. I en paneldebatt om AFP under Fremsynskonferansen møtte representanter fra ulike sektorer, inkludert administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, Aons fagdirektør Vidar Pedersen, Fagforbundets Steinar Fuglevaag, sjeføkonom i Finansforbundet, Sven Eide, og kommentator i Dagens Næringsliv, Anita Hoemsnes.

Anita Hoemsnes uttrykte en tydelig bekymring ved å sammenligne AFP-ordningen med "blindtarmen i pensjonssystemet," en observasjon som ble møtt med enighet fra resten av panelet. De var enige om at dagens AFP-ordning ikke er verken forutsigbar eller bærekraftig.

Anne-Cecilie Kaltenborn fra NHO Service og Handel uttrykte klart og tydelig problemene med dagens AFP-ordning, som hun beskrev som "dårlig næringslivspolitikk og dårlig arbeidslivspolitikk."

Selv om spørsmålet om AFP-ordningen ikke fant sin endelige løsning var det en fruktbar og viktig diskusjon som ble ført, og det kom frem nye ideer.

Fremsynskonferansen 2024 var en uforglemmelig dag og kveld, og takket være alle deltakerne, foredragsholderne og ikke minst Aon Norway, som tok ledelsen i å sette viktige temaer på dagsordenen og samle Norges fremste stemmer for å dele perspektiver.

Fremsynkonferansen kommer tilbake 16.januar 2025. Gi ditt innspill her på hvem du vil se som gjest i 2025.

Topics

Categories

Contacts

Linn Jeanette Johansen

Linn Jeanette Johansen

Press contact Commercial & Marketing Leader Health & Benefit +47 45004859
Per-Øivind Andreassen

Per-Øivind Andreassen

Commercial Director +47 91807091

A leading global professional services firm providing a broad range of risk, retirement and health solutions.

Aon plc (NYSE: AON) exists to shape decisions for the better — to protect and enrich the lives of people around the world. Our colleagues provide our clients in over 120 countries and sovereignties with advice and solutions that give them the clarity and confidence to make better decisions to protect and grow their business.

Aon Nordic
Strandgade 4C
1401 Copenhagen
Denmark