Prawie 50 mln euro w 7 krajach wydali Polacy podczas ostatnich ferii zimowych

Prawie 50 mln euro w 7 krajach wydali Polacy podczas ostatnich ferii zimowych

• Prawie 50 mln euro wydano polskimi kartami Visa w 7 krajach popularnych jako kierunki zimowych wyjazdów na narty
  • Liczba transakcji wzrosła w każdym z 7 najchętniej wybieranych przez Polaków krajów
  • Najczęściej płacono kartami za hotele, rozrywkę oraz paliwo

Warszawa, 17 marca 2016 r. – Podczas tegorocznych ferii zimowych – od 18 stycznia do 28 lutego – zagraniczne wydatki polskimi kartami Visa w siedmiu najchętniej odwiedzanych przez Polaków krajach osiągnęły łącznie niemal 50 mln euro. Łączna liczba płatności kartami Visa w krajach europejskich w tym okresie wzrosła o 21% w stosunku do tego samego okresu rok wcześniej. Głównymi kategoriami wydatków polskimi kartami za granicą były: hotele, rozrywka oraz paliwo.

Najwięcej Polacy wydali we Włoszech (ponad 13 mln euro), z kolei największy wzrost liczby transakcji polskimi kartami Visa w stosunku do ubiegłorocznych ferii odnotowano w Niemczech (+44%), gdzie wartość takich płatności osiągnęła prawie 13 mln euro. W pozostałych pięciu najpopularniejszych zimą kierunkach wyjazdów na narty, wydatki polskimi kartami Visa w analizowanym okresie wyglądały następująco: Austria – 8 mln euro, Francja – 5,5 mln euro, Czechy – 5 mln euro, Słowacja – 2,5 mln euro oraz Szwajcaria – 1,5 mln euro.

Okres ferii sprzyjał wydatkom charakterystycznym dla zimowego odpoczynku. Najwięcej polskimi kartami Visa w krajach Europy wydano w tym czasie na hotele (18 mln euro), rozrywkę (11 mln euro) i paliwo (9 mln euro). Największą dynamikę wzrostu – zarówno pod względem liczby, jak i wartości transakcji – odnotowano w wydatkach dokonywanych w supermarketach.

„Stale rosnąca wartość i liczba wydatków polskimi kartami Visa za granicą pokazuje, że Polacy, niezależnie od celu podróży i pory roku, coraz chętniej korzystają z tego bezpiecznego i wygodnego sposobu płacenia. Podczas tegorocznych ferii za granicą najwięcej wydaliśmy na hotele, rozrywkę i paliwo – co jest wpisane w specyfikę wyjazdów na wypoczynek – ale warto również zwrócić uwagę na dynamiczny wzrost wydatków w supermarketach. Dane Visa potwierdzają, że także za granicą karta coraz częściej towarzyszy nam w codziennym życiu” – komentuje Adrian Kurowski, dyrektor Visa Europe w Polsce.

„Dla wielu podróżujących możliwość płacenia w kraju i za granicą tą samą debetową lub kredytową kartą Visa to znaczące ułatwienie. Możliwość swobodnego posługiwania się kartami Visa na całym świecie stanowi ważny element w budowaniu świadomości konsumentów dotyczącej wygody i bezpieczeństwa płatności bezgotówkowych” – dodaje Adrian Kurowski.

Podróżujący za granicę mogą skorzystać ze specjalnej aplikacji Visa na smartfony – Visa Travel Tools. Aplikacja ta oferuje m.in. przelicznik walutowy, wyszukiwarkę bankomatów czy poradnik dotyczący rozsądnego wydawania pieniędzy za granicą.

Visa Travel Tools umożliwia także bezpośrednie połączenie telefoniczne z Centrum Pomocy Awaryjnej Visa (Global Consumer Assistance Service), poprzez które można m.in. zastrzec kartę Visa w wypadku jej utraty. Aplikacjajest dostępna w wersji na urządzenia z systemem Android oraz iOS. Można ją bezpłatnie pobrać ze sklepów Google Play oraz App Store. Więcej informacji nt. Visa Travel Tools znajduje się pod adresem www.visa.co.uk/travel-app.

Visa Europe

Visa Europe, organizacja zajmująca się technologiami płatniczymi, stanowi własność instytucji członkowskich – banków oraz innych firm świadczących usługi płatnicze z 38 krajów Europy, które sprawują nadzór nad jej zarządem.

Visa Europe znajduje się w samym centrum ekosystemu płatności, dostarczając usługi oraz infrastrukturę, które umożliwiają dokonywanie płatności elektronicznych milionom konsumentów, firm i instytucji sektora publicznego w Europie. Instytucje członkowskie Visa Europe zajmują się wydawnictwem kart płatniczych i świadczeniem usług akceptacji kart na rzecz detalistów, a także ustalają poziom opłat pobieranych od użytkowników kart i punktów usługowo-handlowych. Visa Europe jest również największym w Europie dostawcą usług przetwarzania danych transakcji, który obsługuje ponad 18 miliardów transakcji rocznie.

W Europie zostało wydanych ponad 500 milionów kart Visa, którymi jest już opłacane jedno na każde 6 euro wydawane w Europie na konsumpcję. Całkowita wartość transakcji z użyciem kart Visa w całej Europie przekracza poziom 2 bilionów euro rocznie, z czego płatności w punktach handlowo-usługowych wynoszą 1,5 biliona euro.

Organizacja Visa Europe jest niezależną firmą posiadającą wyłączną, nieodwołalną i nieograniczoną w czasie licencję na posługiwanie się marką Visa na obszarze Europy. Visa Europe współpracuje z Visa Inc. na rzecz wzajemnej globalnej akceptacji na obszarze ponad 200 krajów i terytoriów.

Strona internetowa:www.visaeurope.com; Twitter: @VisaEuropeNews

Visa Europe w Polsce – strona internetowa: www.visa.pl; Twitter: @VisaEurope_PL