Visa całkowicie zawiesza działalność w Rosji

SAN FRANCISCO, Kalifornia, USA – 5 marca 2022 r. – Visa Inc. (NYSE:V) ogłosiła dzisiaj zawieszenie działalności prowadzonej w Rosji.

Visa niezwłocznie podejmie działania z klientami i partnerami w Rosji, aby w najbliższych dniach wstrzymać realizację wszystkich transakcji Visa. W efekcie podjętych działań transakcje kartami Visa wydanymi w Rosji nie będą przetwarzane poza jej terytorium, a karty Visa wydane przez instytucje finansowe poza terytorium Rosji nie będą działać w Federacji Rosyjskiej.

„Jesteśmy zmuszeni do podjęcia działań w odpowiedzi na niesprowokowaną inwazję Rosji na Ukrainę i niedopuszczalne wydarzenia, których byliśmy świadkami” – powiedział Al Kelly CEO, Visa. „Ubolewamy, że ta sytuacja będzie miała wpływ na cenionych przez nas pracowników oraz klientów, partnerów, sprzedawców i posiadaczy kart, których obsługujemy w Rosji. Wojna i zagrożenie dla pokoju oraz stabilności wymagają, abyśmy zareagowali zgodnie z naszymi wartościami.”

O Visa

Visa (NYSE: V) jest jednym ze światowych liderów płatności cyfrowych. Umożliwia transakcje płatnicze między konsumentami, sprzedawcami, instytucjami finansowymi i instytucjami rządowymi w ponad 200 krajach. Naszą misją jest połączenie całego świata za pośrednictwem najnowocześniejszej, wygodnej, niezawodnej i bezpiecznej sieci płatniczej, wspierając tym samym rozwój ludzi, firm i całej gospodarki. Wierzymy, że gospodarki, które uwzględniają wszystkich na całym świecie, pomagają wzrastać każdemu. Uważamy, że zapewnienie dostępu do nich jest fundamentem przyszłości przepływu pieniędzy. Więcej informacji można znaleźć na Visa.pl.