Одобрение за сделката с кафе

Одобрение за сделката с кафе

АМСТЕРДАМ & ДИЪРФИЛД, ИЛИНОИ. – [ДАТА], 2015 – D.E Master Blenders 1753 B.V. (DEMB) и Монделийз Интернешънъл, Inc. (NASDAQ: MDLZ) обявиха днес, че са получили одобрение с условия от Европейската комисия да обединят своите бизнеси с кафе и да създадат най-голямата компания в света за кафе– JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE).

Одобрението на Европейската Комисия идва след като JDE пое ангажимент да продаде кафетоCarte Noire на територията на Европейската икономическа зона, кафето Merrildна територията на Дания и Прибалтийските държави, както и да даде лиценза на кафе Senseoна трета страна на територията на Австрия.

Най-голямата кафе компания в света

JACOBS DOUWE EGBERTS ще се превърне в най-голямата кафе компания в света:

Годишни приходи повече от €5 милиарда ($7 милиарда)No. 1 или No. 2 в повече от 18 държави в Европа, Латинска Америка и АвстралияПовече от 12,000 служители по светаПортфолио обединяващо едни от най-добре познатите търговски марки за кафе в света:oГлобални търговски марки: Jacobs, Tassimo, Moccona, Senseo и L’OroВодещи местни търговски марки: Douwe Egberts, Kenco, Pilao и Gevalia

“Доволни сме, че Комисията одобри под условие създаването на JACOBS DOUWE EGBERTS и много се вълнуваме от поставяне на началото на най-голямата компания за кафе в света. Чрез нашите водещи брандове, богата история и революционни технологии, имаме намерение да доставим на любителите на кафе по света това, което те заслужават, а именно : по-голям избор и достъп до някои от най-добрите кафета по света.“ каза Пиер Лауби, главен изпълнителен директор на JACOBS DOUWE EGBERTS.

“Сливането на нашия кафе бизнес с този на D.E Мастър Блендърс 1753 създава мощна нова сила в кафе сегмента на пазара и получава едно фантастично портфолио от технологични платформи, глобални и местни търговски марки кафе,” сподели Айрин Розенфелд, председател на борда и главен изпълнителен директор на Монделийз Интернешънъл.“ Това партньорство ще ни позволи да продължим да участваме в ръста на кафе категорията и същевременно да можем да съсредоточим нашите ресурси по-ефективно в бизнеса с шоколад, бисквити, дъвки и захарни изделия.”

Значителни възможности за бъдещ ръст в глобалната кафе категория от $81 милиарда[1]Световния пазар да кафе е удвоил ръста си от 2009 година насам, показвайки устойчивост на фона на намалено потребление. Очаква се пазарът да расте с 5%[2]всяка година. В частност, световните продажби на кафе капсули за домашна консумация са се увеличили четири пъти повече от пазара като такъв[3].JDE възнамерява да се възползва от тези пазарни тенденции с своите TassimoиSenseoтърговски марки. Освен това, JDE

[1] Euromonitor, 2013

[2]Euromonitor, 2014

[3]Reference

има силно присъствие в развиващите се пазари, както и в държави като Бразилия, Русия и Украйна, където продължава да вижда добри възможности за органичен растеж.

Одобрение с условия

На 7-ми вай, 2014, Монделийз Интернешънъл и D.E Мастър Блендърс 1753 обявиха намерението си да слеят бизнесите си с кафе и да създадат най-голямата кафе компания в света. През месец октомври 2014, Европейската Комисия бе уведомена формално за предложената сделка между двете компании. Днес, Европейката Комисия одобри сливането на двата бизнеса с кафе при следните условия:

Новият мениджмънт екип

JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE) ще се ръководи от лидери и от двете организации:

Пиер Лауби, Главен   Изпълнителен Директор
Фабиен Симон, Главен Финансов ДиректорРоланд Венинг, ПрезидентРитейл Европа II & ANZЯн ван Бон, ПрезидентРитейл Европа I & Бразилия

Тарас Лукачук, Президент Ритейл EEMEA

Питър Мюлер, ПрезидентProfessional

Люк Волатие, Вице Президент ПроизводствоДейвид Смит, Вице Президент Развойна дейностФиона Хюз, Вице Президент Маркетинг

Бернд Драймюлер, Главен Юристконсулт

Чет Кучинат, Вице Президент Човешки ресурси

Завършване на сделкатаОчаква се сделката между компаниите да се финализира през третото тримесечие на 2015, когато Монделийз Интернешънъл ще получи приблизително €4 милиарда и 49% от новата компания JACOBS DOUWE EGBERTS. Акорн Холдингс B.V. (AHBV), собственик на D.E Мастър Блендърс 1753, ще има водещия дял в JDE както и мнозинството от

местата в Борда, който ще бъде председателстван от настоящия председател на DEMB, Барт Бехт.AHBV е притежание на инвеститорска група водена от JAB Holding Company s.à r.l. Монделийз Интеренешънъл ще има съответните миноритарни права.

„Монделийз Интернешънъл“ (регистрирана на NASDAQ: MDLZ) е водещ световен производител на леки закуски с приходи от 35 млрд. щ.д. за 2014 г. Създавайки вкусни моменти за потребителите си в 165 държави, „Монделийз Интереншънъл“ е световен лидер в производството на шоколад, бисквити, дъвки, бонбони, кафе и разтворими напитки. Компанията произвежда и предлага любими марки на стойност милиарди долари, като Cadbury, CadburyDairyMilkи шоколад Milka, Jacobs кафе, Oreo, BelVita, TUC и др. „Монделийз Интереншънъл“ попада в класацията на StandardandPoors 500, 100 компании на NASDAQ, Индекс за устойчиво развитие на DowJones. За повече информация, може да посетите:www.mondelezinternational.com и да ни последвате в Twitter: www.twitter.com/MDLZ.