Mondelez Polska wkracza w nową  kategorię produktową z gumami Halls

Mondelez Polska wkracza w nową kategorię produktową z gumami Halls

Mondelez Polska, wiodąca firma branży spożywczej w Polsce, kontynuuje dywersyfikację swojego portfolio wprowadzając na rynek gumy pod znaną konsumentom marką Halls. Nowe gumy Halls są dostępne w czterech wariantach smakowych, a każdy z nich jest niezwykle orzeźwiający. Innowacyjny produkt od 2 stycznia br. jest już dostępny w sprzedaży. W związku z wprowadzeniem nowości, marka planuje działania promocyjne – kampanię reklamową w telewizji i internecie, aktywności PR oraz silne wsparcie sprzedażowe.

W Polsce, kategoria gum od dwóch lat jest stabilna z tendencją spadkową*, m.in. ze względu na zmniejszoną aktywność dotychczasowych graczy w mediach oraz brak bezpośrednich konkurentów. Mondelēz International jest jednym z liderów gum na świecie. Do portfolio firmy w tej kategorii należą znane i lubiane przez konsumentów marki takie jak Hollywood, Trident, Stimorol czy V6. Produkty tych marek, choć dostępne wyłącznie zagranicą, produkowane są w Polsce, w jednej z fabryk Mondelez w Skarbmierzu. Naturalnym krokiem było więc wejście koncernu w kategorię gum także w Polsce.

Czym Mondelez może uzasadnić podjecie decyzji o wejściu na rynek gum w Polsce?
Po pierwsze, firma posiada wieloletnie doświadczenie w tej dziedzinie zdobywane na całym świecie, a wykorzystanie tej cennej wiedzy na lokalnym rynku wpłynie na ożywienie i rozwinięcie notującej w ostatnich dwóch latach spadki kategorii gum w Polsce. Kolejnym powodem jest stale rosnąca kategoria produktów impulsowych, do której należą gumy. Mondelez jest w niej jednym z liderów, więc naturalnym krokiem było poszerzenie naszego portfolio o segment, w którym firma była jeszcze nieobecna na naszym rynku. Po trzecie, Mondelez śledzi trendy i oczekiwania konsumentów, na które na bieżąco odpowiada. Dogłębne analizy kategorii produktów odświeżających pokazały, że Polacy potrzebują powiewu świeżości, innowacyjnego produktu, który zaoferuje im maksymalne orzeźwienie. Naszą odpowiedzią na te oczekiwania są 4 wyjątkowe smaki gum Halls. Przy podjęciu decyzji o poszerzeniu portfolio, nie bez znaczenia był także fakt, że gumy i cukierki Halls są produkowane w Polsce, w jednym z naszych nowoczesnych zakładów produkcyjnych w Skarbimierzu.
komentuje Janusz Idczak, Dyrektor Zarządzający, Polska i kraje bałtyckie, Mondelez Polska.

Niezwykle orzeźwiające gumy Halls

Marka Halls od dwoch lat odnotowuje silne wzrosty sprzedaży* a jej flagowy produkt Halls Extra Strong jest liderem w kategorii odświeżających cukierków w Polsce*. To właśnie tak dobre wyniki sprawiły, że zapadła decyzja o wprowadzeniu gum do żucia właśnie z logo Halls. Gumy, podobnie jak cukierki Halls, są produkowane w Polsce, w jednej z fabryk Mondelez w Skarbmierzu.

Gumy Halls są unikalnym produktem oferującym maksymalne orzeźwienie – 1 drażetka o smaku miętowym zapewnia poczucie świeżości aż do 60 minut, co jest niewątpliwie nowością na rynku. Umożliwiają to innowacyjne rozwiązania pozostawiające długotrwałe poczucie świeżości i smaku, takie jak mentolowa otoczka czy zamknięte w środku drażetek granulki wydłużające uczucie świeżości. Gumy Halls dostępne są w czterech wariantach smakowych – dwóch miętowych – Spearmint (Łagodna Mięta) i Peppermint (Mięta Pieprzowa) oraz dwóch owocowych i równie odświeżających – Watermelon (Arbuz) i Citrus (Cytrusy).

Wprowadzeniu nowej kategorii produktowej towarzyszyć będą silne działania promocyjne – dedykowana kampania reklamowa w telewizji i internecie, aktywności PR oraz wsparcie dla sprzedawców.

Tematy

Mondelez Polska sp. z o.o. jest wiodącą̨ firmą branży spożywczej w Polsce, od 26 lat obecną na naszym rynku. Zatrudnia blisko 4600 pracowników i jest liderem na rynku czekolady i ciastek markowych w Polsce**.

Bogata oferta firmy obejmuje znane marki kategorii przekąsek, takie jak: czekolady: Milka i Alpen Gold, wafelki Prince Polo, batony 3BIT, ciastka: Milka, OREO, belVita, Petitki, Lubisie, Delicje, San, Łakotki oraz cukierki i gumy Halls.

Mondelez Polska jest częścią rodziny firm Mondelēz International, Inc. Pod zmienioną nazwą (dawniej Kraft Foods) funkcjonuje w Polsce od 2013 r.

Powiązane historie