Skip to content
EU ger stöd till Rotterdams och Göteborgs LNG-samarbete

Press release -

EU ger stöd till Rotterdams och Göteborgs LNG-samarbete

  • EU beviljar 34 miljoner euro (305 miljoner kronor) för utvecklingen av ett gemensamt projekt mellan Rotterdam och Göteborg i syfte att tillhandahålla Liquefied Natural Gas (LNG) för renare transporter till havs.
  • Infrastruktursamarbetet mellan hamnarna möjliggör att rederier kan investera i
    nya fartyg för LNG-drift.
  • LNG medför att sjöfarten bättre kan möta de skärpta utsläppreglerna för svavel som införs 2015 i Nordsjön, Engelska kanalen och Östersjön.

LNG-projektet mellan Rotterdam och Göteborg är ett av EU:s mest prioriterade projekt för utveckling av infrastrukturen för transporter i Europa. EU har därför beviljat 34 miljoner euro (305 miljoner
kronor) till utveckling av infrastrukturen för flytande naturgas. Detta innebär att sjöfarten i Nordsjö- och Östersjöregionen får tillgång till ett effektivare och renare fartygsbränsle som kan ersätta olja och diesel.

I LNG-samarbetet ingår hamnarna i Rotterdam och Göteborg, gasinfrastrukturbolagen Gasunie (Nederländerna) och Swedegas (Sverige) samt Vopak, som är världens största oberoende leverantör av tanklagringstjänster. EU:s beslut stödjer genomförandet av ett första steg, som ska leda till en ny infrastruktur för LNG i regionen som omfattar Nordsjön och Östersjön senast 2015. Projektet anses
vara ett av EU:s högst prioriterade projekt inom ”Motorways of the Seas”.

Stora miljövinster
Miljövinsterna med att använda LNG inom sjöfart och industri är stora. Genom
att byta till LNG som bränsle minskar utsläppen av koldioxid, jämfört med konventionella
bränslen, och utsläppen av svavel och partiklar minskar till noll. Om LNG används kan sjöfarten klara de stränga utsläppsregler av svavel (SECA), som förbjuder svavelutsläpp överstigande 0,1 procent i Nordsjön, Engelska kanalen samt i Östersjön med start 2015.

Projektet skapar en nordvästlig kedja för att tillhandahålla LNG för sjöfarten. I Rotterdam äger Gasunie och Vopak Gateterminalen, dit stora kvantiteter LNG kommer från hela världen. Båda företagen planerar att utöka anläggningen med en omlastningsterminal för LNG. Detta möjliggör export av LNG för vidare leverans till mottagningsterminaler, som den planerade anläggningen i Göteborg. Vopak och Swedegas planerar en LNG-terminal i Göteborg som ska fungera som ett
nav för både sjöfart och industri i Skandinavien.

Länk mellan hamnar
Samarbetet skapar en LNG-länk mellan Europas och Nordens största hamnar. Med genomförandet av projektet säkerställs utbudet av LNG, vilket är en viktig förutsättning inför rederiernas beslut om att investera i nya fartyg för LNG-drift.


Mer information

Cecilia Carlsson, Corporate Communications Manager, Göteborgs Hamn AB: 031
368 75 45 Saila Horttanainen, Vice President Corporate Communications, Swedegas
AB: 070-6227606 Gerbert van Genderen Stort, ‎Global Manager External Communications, Royal Vopak: +31 10 400 2786 Chris Glerum, Manager External Communication, Gasunie: +31 50 521 9111Tie Schellekens, Press and Media Relations, Port of Rotterdam: +31 6 5332 5334

Port of Rotterdam Authority
Syftet för Rotterdam Port Authority är att förbättra Rotterdams Hamns konkurrensutsatta position som logistikhub och industri i världsklass.  Inte bara storleksmässigt utan också kvalitetsmässigt. De viktigaste uppgifterna för Rotterdam Port Authority är att utveckla, hantera och driva hamnen på ett hållbart sätt och att upprätthålla en snabb och säker service för sjöfarten.

Om Gasunie
Gasunie är ett europeiskt gasinfrastrukturbolag. Deras nät räknas bland de största av Europas ledningar för högtrycksgas. Det består av 15 500 km rörledningar i Nederländerna och i norra Tyskland. Årligen transporterar Gasunie omkring 125 bcm naturgas. Gasunie arbetar för allmänhetens intresse på de marknader där de agerar och vill skapa värde för sina intressenter. Gasunie är den första oberoende gastransportören som har ett landsövergripande nätverk i Europa. Företaget erbjuder transportservice via sina dotterbolag Gasunie Transport Services B.V. (GTS) i Nederländerna och Gasunie Deutschland GmbH i Tyskland. Gasunies målsättning är att ha högsta standard vad gäller säkerhet, tillförlitlighet, effektivitet och hållbarhet.

Om Swedegas AB
Swedegas är ett infrastrukturbolag som investerar i smarta energisystem. Företaget äger gasnätet som sträcker sig från Dragör till Stenungsund. Varje år transporterar Swedegas energi motsvarande 15 TWh till distributörer och direktanslutna kunder. Gasnätet försörjer 33 kommuner, flera kraftvärmeverk och industrier med naturgas. Swedegas satsar nu på att utveckla infrastruktur för
biogas och flytande naturgas (LNG).

Om Vopak
Royal Vopak är världens största lagringsbolag, specialiserade på lagring och hantering av flytande kemikalier, gas och oljeprodukter. Det holländska företaget har 83 terminaler och en sammanlagd lagringskapacitet på över 30 miljoner kubikmeter i 31 länder. Terminalerna är strategiskt lokaliserade på platser som trafikeras av de största fartygen, för att serva kunderna på bästa sätt. Majoriteten av kunderna är företag inom kemisk industri och oljeindustri.

Om Göteborgs Hamn
Göteborg Hamn är Nordens största hamn med 11 000 fartygsanlöp om året. En tredjedel av svensk utrikeshandel går via Göteborgs Hamn och 60 procent av allcontainertrafik. Göteborgs har det bredaste utbudet av fartygslinjer både inom och utanför Europa. Ett 25-tal dagliga tågpendlar gör det möjligt för industrin i Sverige och Norge att få en direkt, miljöklok länk till den största hamnen i
Norden. Göteborgs Hamn har terminaler för energi, bilar, roro, container och passagerare.

Topics

Regions


Följ oss gärna på:

Twitter

www.goteborgshamn.se

Fakta Göteborgs Hamn:
Göteborg Hamn är Nordens största hamn med 11 000 fartygsanlöp om året. En tredjedel av svensk utrikeshandel går via Göteborgs Hamn och 65 procent av all containertrafik. Göteborgs Hamn är den enda hamnen i Sverige med kapacitet att ta emot världens största containerfartyg och har det bredaste utbudet av fartygslinjer både inom och utanför Europa. 25 tågpendlar med dagliga avgångar gör att företag i hela Sverige och Norge kan ha en miljöklok direktlinje till Nordens största hamn. I Göteborgs Hamn finns terminaler för energi, bilar, roro, containrar och passagerare.

 

Contacts