Skip to content
Monterro säljer Hypergene till Thoma Bravo
Monterro säljer Hypergene till Thoma Bravo

Press release -

Monterro säljer Hypergene till Thoma Bravo

Hypergene, ett svenskt software-as-a-service (SaaS)-företag för planering, uppföljning och analys, offentliggjorde idag en tillväxtinvestering från Thoma Bravo, en av de största mjukvaruinvesterarna i världen. Thoma Bravo förvärvar en majoritetsandel i Hypergene från Monterro, den ledande B2B-mjukvaruinvesteraren i Norden, och övriga minoritetsägare. Med stöd av Thoma Bravo förväntas Hypergene kunna fokusera än mer på produktutveckling och sin europeiska tillväxtstrategi. Hypergenes VD Urban Bucht, CFO Jonas Persson och grundare och chefsarkitekt Per Engwall kvarstår som aktieägare och kommer att arbeta nära Thoma Bravo.

Hypergene är en av de ledande aktörerna inom Corporate Performance Management och Project & Portfolio Management (xP&A) i norra Europa. Företaget utvecklar och levererar mjukvara som används av kundernas ledning och beslutsfattare för strategisk planering, budget och prognos samt projekt- och portföljhantering. Hypergene grundades år 2000 och har framgångsrikt utvecklats till en mjukvaruleverantör för företag som vill driva förändring eller öka effektivitet och kvalitet – idag levereras företagets molnbaserade planerings- och analyslösningar till cirka 500 kunder på flera marknader. Hypergene har sitt huvudkontor i Malmö och sysselsätter över 200 personer på åtta kontor i Sverige, Norge och Tyskland.

Urban Bucht, VD för Hypergene, säger: "Hypergene har redan nått betydande framgångar och vi ser en fortsatt stark efterfrågan från europeiska företag och kunder inom offentlig sektor på produkter som hjälper dem med att digitalisera och effektivisera sin verksamhet. Med Thoma Bravos stöd är vi väl positionerade för att fortsätta expandera i Europa och leverera en stark och innovativ produkt. Å alla på Hypergenes vägnar vill jag tacka Monterro för samarbetet som bidragit till att vi blivit en ledande aktör i norra Europa."

Thoma Bravo har en mer än 20-årig historia av att tillhandahålla kapital och stöd till snabbväxande mjukvaruföretag och har förvärvat eller investerat i mer än 450 mjukvaru- och teknikföretag globalt. Företaget är en aktiv investerare i Europa och har under de senaste 12 åren investerat mer än 10 miljarder euro i eget kapital i 11 transaktioner i Europa. Detta är Thoma Bravos tredje investering gjord av dess Europabaserade team, efter de senaste investeringarna tidigare i år i Logex och EQS, och bygger på öppnandet av dess Londonkontor förra året under ledning av Irina Hemmers. Det är också företagets andra investering i Norden efter förvärvet av Mercell 2022.

David Tse, Vice President på Thoma Bravo, säger: "Hypergene levererar toppmodern analys och operativ förmåga vid en tidpunkt då flexibel planering är viktigare än någonsin. På Thoma Bravo är vi en operativt fokuserad specialistinvesterare och vi kommer att förse Hypergene med alla våra resurser och expertis för att påskynda dess tillväxt.

Irina Hemmers, partner på Thoma Bravo, tillägger: "Vår investering i Hypergene är vår tredje i Europa i år, vilket återspeglar vårt engagemang på marknaden och passar vår strategi att stödja starka lokala mjukvaruleverantörer för att utveckla dem till ledande i europeiska."

Under Monterros innehavsperiod har Hypergene utvecklats till ett SaaS-företag (Software-as-a-Service), etablerat en skalbar go-to-market-modell och ökat sina årliga återkommande intäkter (ARR) med >8x. Hypergene har nu en stark lönsam tillväxt på en växande internationell marknad.

Thomas Bill Revland, medgrundare av Monterro, säger: "Hypergene har haft en fantastisk tillväxtresa och det har varit ett nöje att arbeta med VD Urban Bucht och ledningsgruppen. Tillsammans har vi utvecklat bolaget till en lönsam, framväxande europeisk ledare inom sin kategori. Vi är mycket stolta över resultatet och ser fram emot att följa Hypergenes fortsatta framgång."

William Blair var exklusiv finansiell rådgivare till Hypergene och White & Case var juridisk rådgivare. Hannes Snellman var juridisk rådgivare till Thoma Bravo.


Om Hypergene

Hypergene är ett SaaS-bolag på den nordeuropeiska marknaden för Corporate Performance Management och Project & Portfolio Management. Företaget hjälper till att effektivisera kundens budget- och prognosprocesser, följa upp verksamheten med avancerad analys- och rapporteringsfunktionalitet samt arbeta med strategisk planering på ett sätt som bryter ner övergripande planer till mål, KPI:er och aktiviteter i hela organisationen. Kunden kan välja utvalda delar eller välja en helhetslösning. Hypergene riktar sig till medelstora och stora organisationer inom både privat och offentlig sektor. Den typiske köparen av produkten är en framåtblickande CFO/ekonomichef som vill skapa bättre förutsättningar för processer inom corporate performance management och project & portfolio management. Bland användarna finns organisationens högsta ledning, chefer och beslutsfattare samt controllers och andra roller som bidrar till planeringsprocesserna. Hypergene har sitt huvudkontor i Malmö, Sverige, och sysselsätter över 200 personer på åtta kontor i Sverige, Norge och Tyskland

Om Thoma Bravo

Thoma Bravo är en av de största mjukvaruinvesterarna i världen, med cirka 134 miljarder US-dollar i tillgångar under förvaltning per den 30 september 2023. Genom sina private equity-, growth equity- och kreditstrategier investerar företaget i tillväxtorienterade, innovativa företag som är verksamma inom mjukvaru- och tekniksektorerna. Genom att utnyttja Thoma Bravos djupa sektorsexpertis och strategiska och operativa kapacitet samarbetar företaget med sina portföljföretag för att implementera bästa praxis och driva tillväxtinitiativ. Under de senaste 20 åren har företaget förvärvat eller investerat i mer än 455 företag som representerar över 255 miljarder US-dollar i företagsvärde (inklusive kontroll och icke-kontrollinvesteringar). Företaget har kontor i Chicago, London, Miami, New York och San Francisco. För mer information, besök Thoma Bravos webbplats på thomabravo.com.

Om Monterro

Monterro grundades 2012 och är Nordens ledande B2B-investerare inom mjukvara. Uppdraget är att göra nordiska mjukvaruföretag till marknadsledare. Med operativ erfarenhet från att framgångsrikt utveckla och driva företag - såsom Pointsec, Episerver, Orc Software, Lime och Outpost24 - stöder Monterro aktivt sina portföljbolag i alla aspekter av tillväxt. En betydande del (25%) av fondens kapital kommer från Monterros grundare och anställda. Monterro har sitt huvudkontor i Stockholm med kontor i Oslo, München och Hanoi. monterro.com.

Related links

Topics

Categories


Monterro is the leading B2B software investor in the Nordics, with a mission to turn Nordic software companies into market leaders and global players within their niches. Our team has successfully developed and led companies such as Pointsec, Episerver and Orc Software – and we bring this operational experience to the Monterro portfolio, supporting the companies in all aspects of growth. We also bring significant financial commitment to our partnerships, with 25% of capital coming from our partners and employees.

Contacts

Thomas Bill Revland

Thomas Bill Revland

Managing Director, and Co-founder of Monterro At Monterro, Thomas is Chairman of the Board of Caspeco, Hypergene, Trapets, and Bliksund, and a board member of Matilda FoodTech, and Lumera. Co-founder of Monterro.

Related content

We turn Nordic software companies into global players.

Monterro is not your typical investment firm. We combine entrepreneurial spirit, business experience and personal networks to support the management teams it partners with. Based in Stockholm, Monterro is a hand-on growth investor targeting software companies in the Nordic region. Unlike other firms, who only invest other people’s money, the Monterro partners have a personal stake in each and every investment. We have skin in the game.

Monterro
Nybrogatan 17
114 39 Stockholm
Sweden