Gå videre til innhold
Smaken av 10 000 år – 6 A fra Eik på Geitmyra Tønsberg

Nyhet -

Smaken av 10 000 år – 6 A fra Eik på Geitmyra Tønsberg

– Dette er det beste jeg har spist på skolen noen gang, smiler Ahmed (11). I grytene er det ingenting igjen. Den aller første mat- og helseundervisningen i mat og helse har nettopp gått av stabelen i den historiske villaen på Løkken.

Elevene står ivrige rundt et bord inne i de vakre – og historiske – stuene i den gule villaen rett ved Slottsfjellet. I løpet av én uke skal barna gjennom 10 000 år med mathistorie. De skal gjennom tidsepoker som jernalder, steinalder og middelalder. De skal lære om råvarer og teknikker. De skal snakke om temaer som krydder, jakt, sanking, konservering, beitedyr og husdyr. Og så skal de selvfølgelig lage mat. Skikkelig god mat.

I det lammekjøttet renskjæres fra beinet, får barna en rask leksjon om ledd, hinner, sener og muskler. Videre må de lukte på krydderne de skal bruke. Nellik, karve, pepper og kanel. – Oppskriften med lam er en gammel middelalderoppskrift, forteller Kine Bekkengen, underviser på Geitmyra. – De brukte mye krydder i maten på den tiden også – de som hadde råd til det. De var opptatt av smak. De eksotiske krydderne kom med vikingene. Det er funnet rester av kanel i levninger etter vikingtiden.

Å satse på matkultur for barn er ikke bare hygge og kos, det handler om en bedre skole, bedre folkehelse og mer bærekraft. Alle sjetteklassinger i Tønsberg kommune skal innom Geitmyra og ha en uke med tverrfaglig mat- og helseundervisning.

Alle som jobber på Geitmyra Tønsberg er glade for endelig å komme i gang med undervisningen. – Vi skal smake, lukte, sanse, ha det gøy og lage kjempegod mat. Å spise god mat er sosialt og gir sanselige erfaringer som vi husker gjennom livet. Å gi barn tilgang til gode matopplevelser er noe av det viktigste vi gjør på Geitmyra, sierleder for Geitmyra Tønsberg, Bente Bugge-Erlingsen.





Emner

Kontakter

Mona Ek

Pressekontakt Kommunikasjonsleder Geitmyra 977 32 170

Pia Sundnes

Pressekontakt Kommunikasjon- og prosjektmedarbeider 97572987

Vi bidrar til at barn og unge blir glade i mat som gjør dem godt.

Geitmyra er en ikke-kommersiell stiftelse som jobber for å lære så mange barn og ungdom som mulig å bli glade i mat som gjør dem godt. Vi jobber direkte med barn og ungdom gjennom skoleundervisning, kurs og åpne arrangementer. Med opplæring og informasjon inspirerer vi foreldre, lærere og andre som jobber med barn og ungdom. Vi holder til i Oslo, Kristiansand, Ringsaker og Tønsberg.