Gå videre til innhold
Dette gjelder for egenmelding i 2022

Blogginnlegg -

Dette gjelder for egenmelding i 2022

Regler for egenmelding

Egenmelding brukes når arbeidstaker melder fra til arbeidsgiver om arbeidsuførhet som skyldes sykdom eller skade uten å måtte legge frem sykemelding.

- Et vilkår for å benytte seg av egenmelding er at arbeidstaker må ha arbeidet hos arbeidsgiver i minst to måneder. I tillegg kan man kun bruke egenmelding i arbeidsgiverperioden. Det vil si de første 16 kalenderdagene av et sykefravær, informerer Monique Eliassen, Produkteier i Håndbøker i 4human.

Hvor lang skal egenmeldingen være?

Egenmelding gjelder kun for fravær på inntil tre dager, så hvis fraværet er lengre enn dette, kan arbeidsgiver kreve legeerklæring. Dersom arbeidstaker tar ut egenmelding på en fredag, teller lørdag og søndag også med i egenmeldingsperioden, slik at arbeidsgiver kan kreve legeerklæring dersom vedkommende fremdeles er syk påfølgende mandag.

Det fremkommer også av loven at arbeidstaker kun kan bruke 4 egenmeldinger i løpet av en 12-måneders periode. Hvis disse blir brukt opp kan arbeidsgiver varsle arbeidstaker om at vedkommende fratas retten til å benytte egenmeldinger på en periode inntil 6 måneder.

Arbeidsgiver kan også frata arbeidstaker retten til egenmelding i inntil 6 måneder, hvis det er rimelig grunn til å tro at vedkommende urettmessig benytter egenmeldinger.

- Det er viktig å påpeke at antall egenmeldingsdager kan variere fra bedrift til bedrift, og det kan også være noen som har spesielle avtaler på grunn av helsesituasjoner, eller utvidet rett til å være hjemme med syke barn som enslige forsørgere og folk med kronisk syke barn, forklarer Eliassen.

    Alle virksomheter har muligheten til å operere med en utvidet egenmeldingsordning innenfor arbeidsgiverperioden (de første 16 kalenderdagene i et sykefravær). Men enhver utvidelse av egenmeldingsordningen utover folketrygdens minstekrav, må være regulert av en avtale i den enkelte virksomhet.

    Regler for sykemelding

    Fravær som skyldes sykdom utover egenmeldingsperioden skal dokumenteres med en sykemelding fra lege (legeerklæring). Det finnes ulike type sykemeldinger. En arbeidstaker kan bli helt sykemeldt, som vil si at vedkommende er 100% arbeidsufør og dermed ikke kan være i arbeid.

    - Det finnes også gradert sykemelding som vil si at arbeidstakers arbeidsevne reduseres på grunn av sykdom eller skade, slik at vedkommende er delvis i arbeid og delvis sykemeldt. En annen type sykemelding er avventende sykemelding som gir lege mulighet til å gi beskjed til arbeidsgiver om at sykemelding kan unngås dersom arbeidet tilrettelegges, utdyper Eliassen.

      Gjelder egenmeldingen for koronasykdom?

      Arbeidstaker som må være borte fra arbeid grunnet koronavirus, eller ved mistanke om koronavirus, har i de fleste tilfeller rett til sykepenger frem til 1. juli 2022, så lenge øvrige vilkår for rett til sykepenger er oppfylt. Ved koronarelatert fravær vil kravet om arbeidsuførhet være oppfylt.

        Related links

        Emner

        Kategorier

        Regions

        Kontakter

        Bjørnar T. Andersen

        Bjørnar T. Andersen

        Pressekontakt Administrerende Direktør 900 98 137

        Relatert innhold

        4human forenkler og forbedrer din jobbhverdag

        Vi i 4human leverer moderne og skybaserte HR-systemer, og har en av de mest komplette, funksjonsrike og integrasjonsvennlige HRM-løsningene i Norge. Konsernet leverer også kvalitet- og styringssystemer for HMS. Vi i 4human jobber for å forenkle og forbedre din jobbhverdag.

        Vårt motto: Vi setter mennesket i sentrum!

        4human
        Stensarmen 16
        3112 Tønsberg
        Norge