Gå videre til innhold
Nye regler for bruk av hjemmekontor: Dette må du vite!

Blogginnlegg -

Nye regler for bruk av hjemmekontor: Dette må du vite!

Regjeringen har nå endret forskriftene om bruk av hjemmekontor og fjernarbeid. De nye endringene vil gjelde fra 1. juli 2022 og omfatter blant annet en større tydeliggjøring av når forskriften gjelder.

Pandemien endret jobbhverdagen for ansatte i svært mange virksomheter i Norge. Omstillingen kom raskt og læringskurven ble brå, både med tanke på hvordan og hvor vi jobbet, med økt digitalisering og økt bruk av hjemmekontor.

- For mange virksomheter har denne nye jobbhverdagen på mange måter blitt den nye normalen. Mange virksomheter velger nå å videreføre hybrid arbeidshverdag, noe som gjerne innebærer at de ansatte kan jobbe både hjemmefra og fra kontoret i en kombinasjon, noen har satt dette i system, med faste dager eller et visst antall dager for hjemmekontor, mens det i andre virksomheter er opp til de ansatte selv å styre dette, forklarer Monique Eliassen, rådgiver i 4human.

En medarbeider har like stort behov for et klart regelverk og et forsvarlig arbeidsmiljø, enten de jobber hjemme eller på kontoret. Man så derfor at det var på høy tid at regelverket ble justert for å tilpasse et endret arbeidsliv.

I fjor redegjorde vi i 4human for hva vi kunne vente oss av de nye regelendringene for bruk av hjemmekontor. En endring som har latt vente på seg, men som endelig ble lagt ut for noen uker tilbake.

Nå har regjeringen fastsatt endringer i Forskrift om arbeid som utføres i arbeidstakers hjem, som trer i kraft fra 1. juli 2022. Forskriftens virkeområde er nå tydeliggjort ved at den gjelder for arbeid som utføres hjemmefra dersom det ikke er sporadisk (skjer av og til) eller kortvarig. Hvis en medarbeider for eksempel jobber hjemmefra en dag i uken, vil forskriften gjelde.

Forskriften vil altså ikke gjelde ved kortvarig eller tilfeldig arbeid, og heller ikke ved fjernarbeid som utføres fra hytta, eller på reise. Arbeidstilsynet vurderer ikke hjemmearbeid kortvarig eller tilfeldig hvis det bærer preg av å være en fast ordning.

Når forskriften gjelder skal arbeidsgiver og arbeidstaker inngå en skriftlig avtale om hjemmearbeid.

Endringene kan oppsummeres slik:

  • Tydeliggjøring av når forskriften gjelder.
  • Unntak fra krav til skriftlig avtale der hjemmearbeid skyldes pålegg eller anbefaling fra myndighetene
  • Tydeligere krav til at det psykososiale arbeidsmiljøet også gjelder når arbeidstakeren jobber hjemmefra
  • Arbeidsmiljølovens regler for arbeidstid skal gjelde ved hjemmekontor som ved arbeid på arbeidsplassen, da behovet for vern ikke er mindre for arbeid hjemmefra enn ved arbeid på kontoret. Disse reglene er også viktige da det kan være utfordringer knyttet til skillet mellom arbeids og fritid når man jobber på hjemmekontor.
  • Arbeidstilsynet får myndighet til å føre tilsyn med forskriften.

Endringen kan ses som en nødvendig presisering av regelverk som også skal gi vern til arbeidstakere som jobber hjemmefra.

Et vesentlig spørsmål blir nå: Hvordan sikres et godt arbeidsmiljø på hjemmekontoret? Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at arbeidsmiljøet er ivaretatt. En annen problemstilling som også nå blir mer aktuell er; hvordan skal arbeidstilsynet drive tilsyn med arbeidstakere på hjemmekontor?

- Det er ikke slik at Arbeidstilsynet kan komme hjem til arbeidstaker på inspeksjon, men kan eksempelvis undersøke om det foreligger skriftlig avtale om hjemmearbeid, at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig, og at HMS er ivaretatt også på hjemmekontor. Hvordan dette vil fungere i praksis, gjenstår å se, avslutter Eliassen.


      Emner

      Kategorier

      Regions

      Kontakter

      Bjørnar T. Andersen

      Bjørnar T. Andersen

      Pressekontakt Administrerende Direktør 900 98 137

      Relatert innhold

      4human forenkler og forbedrer din jobbhverdag

      Vi i 4human leverer moderne og skybaserte HR-systemer, og har en av de mest komplette, funksjonsrike og integrasjonsvennlige HRM-løsningene i Norge. Konsernet leverer også kvalitet- og styringssystemer for HMS. Vi i 4human jobber for å forenkle og forbedre din jobbhverdag.

      Vårt motto: Vi setter mennesket i sentrum!

      4human
      Stensarmen 16
      3112 Tønsberg
      Norge