Skip to content
Vanja Tufvesson, ny CTO för Tengai AB. Foto: Christian Gustafsson
Vanja Tufvesson, ny CTO för Tengai AB. Foto: Christian Gustafsson

Press release -

Årets kvinnliga grundare, Vanja Tufvesson, ny CTO för fördomsfria intervjuroboten Tengai

Utvecklingen av världens första fördomsfria AI-intervjurobot Tengai fortsätter. För att ta produktutvecklingen till nästa steg, säkerställa den tekniska grunden samt möta marknadens intresse kring HR-tech-verktyget anställer Tengai AB nu Vanja Tufvesson som Chief Technology Officer. Vanja är medgrundare till Pink Programming och blev i våras utsedd till årets kvinnliga grundare av DI Digital.

Det nystartade bolaget Tengai AB, nyligen avknoppat från rekryterings- och bemanningsföretaget TNG, utvecklar världens första sociala och fördomsfria intervjurobot och lanserade i maj 2019 sin första produkt i Sverige.

Tengai började utvecklas av TNG, som under 15 år arbetat med fördomsfri rekrytering och bemanning. Med Tengai har företaget överfört sin fördomsfria rekryteringsmetodik till en mångfalds- och inkluderingsmjukvara samt utvecklat robotens mänskliga beteende på Furhat Robotics robotplattform.

Nu bygger start-upen Tengai AB vidare och anställer Vanja Tufvesson som Chief Technology Officer. Detta för vidareutveckla Tengai och därmed möta det växande behovet både Sverige och internationellt.

– Jag är mycket glad att Vanja valt att ta sig an rollen som CTO för Tengai. Hennes kunskap och intresse för mångfald och jämställdhet samt viljan att arbeta i en start-up organisation var avgörande, säger Elin Öberg Mårtenzon, VD på Tengai AB, och fortsätter:

– Vi ser ett stort intresse för Tengai hos både företag och organisationer i Sverige och utomlands. För att möta efterfrågan behöver vi nu öka tempot i vår tekniska utveckling. Här kommer Vanja vara en mycket viktig del i arbetet framåt.

Vill göra IT-branschen mer rättvis

Vanja Tufvesson kommer närmast från en tjänst på Engaging Care och är medgrundare till Pink Programming – ett programmerings-community som sedan starten för fyra år sedan har fått tusentals kvinnor att lära sig koda. Våren 2019 blev hon även vald till årets kvinnliga grundare på Di Digitals evenemang Female Founders i Stockholm.

– Jag har alltid varit intresserad av jämställdhetsfrågor och mångfald och har på senare år även börjat intressera mig för rekrytering, säger Vanja Tufvesson och fortsätter:

– Så när jag fick höra talas om en fördomsfri intervjurobot, den första i världen, så kändes det alldeles för spännande för att inte hoppa på tåget. Att få bygga ett team och leda den tekniska utvecklingen av Tengai och dess mjukvara går hand i hand med mitt engagemang och passion att göra IT-branschen och världen mer rättvis och jämställd oavsett vilken bakgrund du har.

Tengai fortsätter att väcka intresse runtom i världen. De kommande månaderna kommer flera från Tengai-teamet att föreläsa om hur fördomsfri rekrytering och sociala robotar kan öka mångfalden hos företag i Europa och i USA. Samtidigt pågår en valideringsstudie som leds av docent Anders Sjöberg, VD på Psychometrics Sweden AB. Nästa steg är att utveckla en stand-alone robot för den svenska marknaden (klar hösten 2019) och en engelskspråkig robot till början av 2020, då en internationell satsning ska påbörjas.

För mer information, kontakta:
Elin Öberg Mårtenzon, VD Tengai AB
Tel. +46 709 37 96 45

Vanja Tufvesson, Chief Technology Officer, Tengai AB
Tel. +46 722 81 10 49 

Related links

Subjects

Categories


Om Tengai – världens första sociala intervjurobot

Den sociala, fysiska och helt automatiserade AI-roboten Tengai utvecklades ursprungligen av en grupp anställda på TNG:s innovationslabb TNGx i samarbete med sociala robot visionärerna Furhat Robotics och deras sociala robotplattform. Visionen var att integrera rekryterings- och bemanningsföretagets 15-åriga erfarenhet av fördomsfri rekrytering i en mångfalds- och inkluderingsmjukvara i syfte att skapa en mer fördomsfri intervjuprocess.

Intervjuroboten och rekryteringsverktyget Tengai genomför kompetensbaserade blindintervjuer, där hon bedömer soft skills, personlighetsdrag och i realtid producerar intervjuprotokoll. Det ger chefer och HR-specialister ett objektivt och faktabaserat beslutsunderlag att använda under olika delar av rekryteringsprocessen, samtidigt som de kan erbjuda jobbsökare en mer ärlig och rättvis kandidatupplevelse då Tengai ställer samma frågor till alla och inte tar hänsyn till ålder, kön, bakgrund eller utseende.

Idag utvecklas Tengai i nybildade Tengai AB, i nära partnerskap med Furhat Robotics. 

Press contacts

Elin Öberg Mårtenzon

Elin Öberg Mårtenzon

Press contact CEO +46 709 379 645

Related content

Related events

Next Level of Conversational AI for Recruitment

At Tengai AB we combine behavioral science and established interview techniques with advanced conversational AI so recruiters get access to structured data and quickly can identify matches between candidates and jobs. Tengai’s AI interview contributes to higher candidate engagement and is proven to create to a more objective screening process.

Tengai Unbiased
Nordenskiöldsgatan 11
211 19 Malmö, Sweden
Sweden
Visit our other newsrooms