Visa převezme Plaid

Press release   •   Jan 16, 2020 09:39 CET

Praha, 16. ledna 2020 - Společnost Visa oznámila, že podepsala konečnou dohodu o převzetí firmy Plaid, jež lidem usnadňuje zabezpečené propojení finančních účtů s aplikacemi, které pro správu svých financí běžně používají. Visa za akvizici společnosti Plaid zaplatí protiplnění v celkové výši 5,3 miliardy dolarů.

Produkty firmy Plaid spotřebitelům umožňují pohodlné sdílení finančních údajů s tisíci aplikacemi a službami, jako jsou například Acorns, Betterment, Chime, Transferwise a Venmo. Spotřebitelé tyto aplikace a služby využívají při plánování svých výdajů, zvyšování úspor a sledování svých investic. Například při založení účtu ve Venmo právě Plaid uživateli umožňuje propojit svůj bankovní účet s účtem v této službě.

Pro zájem spotřebitelů o využívání finančních aplikací je stále důležitější součinnost mezi finančními institucemi a vývojáři. K převodu peněz v roce 2019 využívalo finanční aplikace 75 procent světových spotřebitelů s přístupem k internetu, oproti pouhým 18 procentům v roce 2015[1]. Právě firma Plaid je lídrem v zajišťování této součinnosti. Celá jedna čtvrtina osob s bankovním účtem v USA dnes používá služby od Plaid k propojení s více než 2600 vývojáři finančních aplikací z více než 11 000 finančních institucí.

Z nákupu Plaid a z toho plynoucí podpory našeho podnikání jsme opravdu nadšeni,“ řekl Al Kelly, výkonný ředitel a prezident společnosti Visa. „Společnost Plaid je lídrem v rychle rostoucím světě finančních technologií. Akvizice v souvislosti s naší stávající činností v oblasti fintechu posílí spolupráci Visa s vývojáři, finančními institucemi i spotřebiteli.”

Misí společnosti Plaid je zjednodušení správy financí pro všechny, a proto nás velmi těší možnost v našem poslání pokračovat v celosvětovém měřítku,“ říká Zach Perret, výkonný ředitel a spoluzakladatel firmy Plaid. „Visa má coby klíčová součást finančního ekosystému důvěru miliard spotřebitelů, firem i finančních institucí a společně s Plaid mohou podporovat rychlý růst digitálních finančních služeb.“

Zaměření firmy Plaid na finanční technologie v první řadě otevírá nové tržní příležitosti v USA i na mezinárodní scéně. Spojení obou firem pak představuje příležitost k rozšíření platebních možností a s tím souvisejícími službami pro vývojáře finančních technologií. A konečně, akvizice společnosti Visa umožní úzce spolupracovat s fintechy a zapojit se do všech fází jejich vývoje.

Tato akvizice je přirozeným vývojem na 60 let trvající cestě od bezpečného propojování kupujících a prodávajících k propojování spotřebitelů s digitálními finančními službami,“ řekl Kelly. „Spojením firem Visa a Plaid se dostáváme do středu světa finančních technologií, zvětšuje se naše cílová skupina a zrychluje se dlouhodobá trajektorie růstu výnosů.“

Uzavření dohody o spojení Visa a Plaid představuje přínos také vývojářům, finančním institucím i spotřebitelům.

S Visa i s Plaid udržujeme dobré vztahy. Napojením technologie firmy Plaid na zabezpečenou a rozsáhlou globální síť společnosti Visa se nám otevírají velmi zajímavé příležitosti ke zlepšení našich produktů,“ říká Dan Schulman, prezident a výkonný ředitel společnosti PayPal.

Věříme, že nákup firmy Plaid je významným milníkem, který spotřebitelům přinese větší bezpečnost a kontrolu pro zacházení s finančními údaji. Ochrana údajů zákazníků a jejich bezpečné sdílení je pro Chase dlouhodobou prioritou. Těšíme se na partnerství s Visou, jež nám umožní nadále zajišťovat jedinečný zážitek pro naše společné zákazníky,” říká Gordon Smith, spoluprezident společnosti JPMorgan Chase a ředitel pro spotřebitelské a komunitní financování.

Uzavření transakce podléhá řádnému schválení a dalším obvyklým podmínkám. Společnost Visa transakci uhradí z dostupné hotovosti a vydáním dluhopisů. Tato transakce nebude mít žádný dopad na dříve oznámený program odkupu akcií ani na politiku vyplácení dividend firmy Visa. Předpokládaný termín uzavření transakce je v nejbližších třech až šesti měsících.

Informace o webcastu a konferenčních hovorech

Řídicí tým společnosti Visa uspořádal 13. ledna 2020 živý audio webcast, jehož záznam bude dostupný po dobu 30 dnů. To a informace pro investory včetně doplňkových finančních informací jsou rovněž k dispozici na webu http://investor.visa.com.

[1] Zdroj: https://www.ey.com/en_us/ey-global-fintech-adoption-index

O společnosti Visa

Visa Inc. (NYSE: V) je světovou jedničkou v oblasti digitálních plateb. Naším posláním je propojit svět prostřednictvím inovativní, spolehlivé a bezpečné platební sítě, umožňující jednotlivcům, podnikům a ekonomikám prosperovat. Naše vyspělá globální procesingová síť, VisaNet, umožňuje bezpečný a spolehlivý průběh plateb po celém světě a dokáže zpracovat více než 65 tisíc transakcí za sekundu. Soustavné zaměření společnosti na inovace je katalyzátorem rychlého růstu connected commerce a hnací silou v cestě za bezhotovostní budoucností pro každého a na jakémkoli místě. V době, kdy svět přechází z analogového systému na digitální, společnost Visa paralelně digitalizuje vlastní značku, produkty a procesingovou síť tak, aby formovala budoucnost placení v digitálním světě. Pro více informací navštivte o společnosti Visa, visa.com/blog a sledujte nás na @VisaNews.

O společnosti Plaid

Plaid je datová síť, jež je srdcem nástrojů v oblasti finančních technologií, které milionům spotřebitelů pomáhají vést zdravější finanční život. Platformu Plaid využívají tisíce digitálních finančních aplikací a služeb, jako například Acorns, Betterment, Expensify a Venmo, a řada největších bank k snazšímu propojování finančních účtů spotřebitelů s aplikacemi a službami, jichž chtějí využívat. Plaid propojuje přes 11 000 finančních institucí v USA, Kanadě a Evropě. Společnost v 2013 založili Zach Perret a William Hockey a její sídlo je v San Francisku ve státě Kalifornie.

Attached Files

PDF document

Comments (0)

Add comment

Comment

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.