Skip to content
AI kan tolka personlighetsdrag för arbetsplatsen: Studie bekräftar

Press release -

AI kan tolka personlighetsdrag för arbetsplatsen: Studie bekräftar


En forskningsstudie av Jinyan Fan, professor vid Institutionen för psykologiska vetenskaper vid Auburn University, genomfördes för att bedöma om artificiell intelligens (AI) chatbots kan användas för att mäta personlighetsdrag som är relevanta för arbetsplatsen. Undersökningen, som ursprungligen initierades för att identifiera faktorer som kompatibilitet mellan studieprogram och strategier för att behålla elever i utbildningssystemet, har också banat väg för potentiell nytta inom områden som sjukvård och rekrytering.

STOCKHOLM, 14 juni 2023 - Traditionellt har personlighetsbedömningar förlitat sig på standardiserade tester, men studien "Hur väl kan en AI Chatbot härleda personlighet? Att undersöka psykometriska egenskaper hos maskinbaserade personlighetspoäng”, utmanar denna konvention.Att använda AI för att bedöma personlighet representerar en ny gräns för tekniska framsteg och genom att tänja på gränserna för vad AI kan göra, öppnar forskare upp möjligheter för en mängd olika områden som är beroende av personlighetsbedömning. Studien markerar en betydande milstolpe och är den mest omfattande valideringen av AI-genererade personlighetspoäng hittills.

Om studien

I studien bad forskarna 1 440 studenter att interagera med en AI-chatbot genom personliga, tvåvägskonversationer och genererade sedan varje persons personlighetspoäng från konversationen i realtid.

Forskare gjorde en annan mindre studie för att se om AI-programmets resultat var konsekventa över tid. Resultatet visade att AI:n kunde förutsäga personlighetsdrag ganska bra, men det var inte alltid 100% korrekt. Den var dock bättre på att lista ut vissa egenskaper än andra. De fann också att AI:ns resultat korrelerade väl med deltagarnas självutvärderingar i enkätformulär. Sammantaget säger studien att AI kan vara en värdefull resurs för att förstå människors personligheter, även om fortsatt forskning är nödvändig för att fördjupa insikterna.

Traditionella bedömningar har vissa baksidor. Till exempel är de lätta att fejka. Om du söker jobb och din potentiella arbetsgivare ber dig att göra ett personlighetstest som en del av ansökningsprocessen försöker du naturligtvis visa dina bästa sidor, eftersom din motivation för att få jobbet är mycket hög. Om du gör det skadar det giltigheten av traditionell bedömning. AI-metoden är svårare att lura eftersom den är mindre transparent än den traditionella metoden. Du vet inte vilka funktioner som är viktiga, så det är väldigt svårt för folk att lura systemet.

I AI-upplägget går kandidater genom en virtuell intervju, vilket gör det svårare att fejka än traditionella bedömningar. Det är en tvåvägskommunikation fram och tillbaka, chatboten ställer dig några frågor och kan till och med småprata och visa vissa nivåer av aktivt lyssnande. Det känns mer som att prata med någon naturligt genom tvåvägskommunikation, så det är en bättre övergripande kandidatupplevelse.

"Användningen av no-code AI chatbots för att få personlighet från konversationer presenterar en ny, effektiv och mer naturlig och empatisk form av psykometrisk bedömning. Det kan hjälpa till att skala ner människodrivna intervjuer och personlighetinsikter." - Dr. Jinyan Fan, ledande forskare och professor vid institutionen för psykologiska vetenskaper vid Auburn University.

Den mest spännande aspekten av denna forskning för Tengai

AI-chatbots förmåga att bedöma individers personlighet har betydande konsekvenser för rekryteringsbranschen. AI-chatbotar med personlighetsbedömningsfunktioner kan hjälpa till att effektivisera den inledande screeningprocessen genom att utvärdera kandidaternas personlighetsdrag. Detta kan hjälpa rekryterare att identifiera potentiella matchningar baserat på de önskade personlighetsdragen för en viss roll. Det sparar tid och ansträngning genom att automatiskt filtrera bort kandidater som kanske inte passar rätt.

AI kan också ge en mer objektiv och konsekvent utvärdering av kandidaternas personligheter, vilket minskar potentiella fördomar som mänskliga rekryterare kan ha. Genom att använda fördefinierade personlighetsmodeller eller datadrivna algoritmer kan chatbots bedöma kandidater utifrån specifika egenskaper som är relevanta för jobbkraven, utan att påverkas av faktorer som kön, etnicitet eller personliga fördomar. Tengai har redan validerats av experter inom psykometri för att bedöma personlighetsdrag som är korrelerade till arbetsprestation och bidra till en mer objektiv screeningprocess, allt enligt en forskningsstudie utförd av Dr Anders Sjöberg och Dr Sofia Sjöberg från Psychometrics Sweden AB.

Eftersom AI kan hantera en stor volym kandidater samtidigt, kan de minska tiden och resurserna som krävs för manuell screening. De kan snabbt bearbeta och analysera svar på personlighetsrelaterade frågor, vilket gör att rekryterare kan fokusera på andra viktiga uppgifter. Denna skalbarhet säkerställer en mer effektiv rekryteringsprocess, särskilt i scenarier för anställning av stora volymer.

"Jag tror att vi kommer att se mer och mer forskning som fokuserar på detta maskininlärningsbaserade förhållningssätt till personlighetsbedömning. Min förutsägelse är att AI-baserade personbedömningar med tiden kommer att dominera den traditionella bedömningen, särskilt om vi ytterligare kan fastställa den psykometriska egenskaper hos AI bedömningen." - Elin Öberg Mårtensson, vd på Tengai.

Denna information kan hjälpa rekryterare att fatta datadrivna beslut och förfina rekryteringsprocessen över tid.


Om Tengai

Tengai förändrar hur organisationer attraherar, engagerar och anställer talanger. Tengai strävar efter att förbättra kandidatens upplevelse genom att effektivisera screeningprocessen och skicka personlig feedback till varje sökande samtidigt som rekryteringbesluten förbättras med erhållen data. Tengai är ett innovativt AI-bolag som kopplar samman kandidater och företag och är en viktig del i det nordiska landskapet för etisk AI.

Kontaktinformation

Webbplats: https://tengai.io/sv/
Ring: +46 8 586 20 900
E-post: hello@tengai.io

Topics


Next Level of Conversational AI for Recruitment

Tengai AB is a Stockholm-based HR Tech startup that is combining AI and an unbiased recruitment methodology in the world’s first human-like interview avatar, Tengai.

The interactive AI interview is enhancing the assessment process, contributes to higher candidate engagement, and assists HR professionals in making objective hiring decisions. The framework is validated by psychometric experts to create to a more objective screening process without any human interference.

Contacts

Elin Öberg Mårtenzon

Elin Öberg Mårtenzon

Press contact CEO +46 709 379 645
Debora Hermele

Debora Hermele

Press contact Marketing Specialist +46 722 636 407

Related content

Next Level of Conversational AI for Recruitment

At Tengai AB we combine behavioral science and established interview techniques with advanced conversational AI so recruiters get access to structured data and quickly can identify matches between candidates and jobs. Tengai’s AI interview contributes to higher candidate engagement and is proven to create to a more objective screening process.

Tengai Unbiased
Nordenskiöldsgatan 11
211 19 Malmö, Sweden
Sweden
Visit our other newsrooms